Buitenland
Bronnen: Barnier wil nieuwe ministers op sleutelposities

De Franse premier Michel Barnier heeft met president Emmanuel Macron gesproken over de vorming van een nieuwe regering. Hij wil volgens bronnen van het Franse persbureau AFP nieuwe bewindspersonen aanstellen op belangrijke posities.

ANP

Het overleg tussen de premier en de president eindigde rond 20.45 uur. Het is onduidelijk wanneer de regering een volledige lijst met ministersbenoemingen naar buiten zal brengen. Dat gebeurt mogelijk op vrijdag.

Een ingewijde stelde alvast dat onderminister Jean-Noël Barrot van Europese Zaken de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken moet worden. Dat is een promotie voor de bewindsman. Senator Bruno Retailleau van het rechtse Les Républicains krijgt volgens bronnen de post Binnenlandse Zaken.

Dat er een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zou komen, was al duidelijk. De huidige minister Stéphane Séjourné moet de nieuwe Franse Eurocommissaris worden. Minister van Defensie Sébastien Lecornu blijft naar verluidt wel op zijn post.

Met de benoeming van een nieuw kabinet moet een einde komen aan de politieke patstelling in Frankrijk. Die ontstond na de parlementsverkiezingen van afgelopen zomer. Er ontstond een versplinterd parlement waarin geen enkel politiek kamp een absolute meerderheid had. Dat compliceerde de vorming van een nieuwe regering.

President Macron schoof deze maand de 73-jarige Barnier naar voren om als premier een nieuwe regering te vormen. Hij geniet als voormalig Brexitonderhandelaar internationale bekendheid en geldt als een veteraan binnen de Franse politiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer