Buitenland
Hamas: Bestand met Israël is overwinning

GAZA-STAD. Hamas heeft het staakt-het-vuren dat de beweging met Israël is overeengekomen dinsdagavond gevierd als een overwinning.

Redactie buitenland
GAZA-STAD. Inwoners van Gaza vierden gisteravond uitbundig het bestand met Israél. beeld AFP
GAZA-STAD. Inwoners van Gaza vierden gisteravond uitbundig het bestand met Israél. beeld AFP

Grote groepen feestvierende inwoners gingen na de afkondiging van het bestand de straat op. Overal in de belegerde en in puin geschoten Gazastrook klonken saluutschoten en vuurwerk.

Israël reageerde veel gereserveerder op het staakt-het-vuren. De regering riep eerdere, al spoedig gesneuvelde wapenstilstanden in herinnering. „We hopen dat het bestand ditmaal overeind blijft”, zei een woordvoerder.

Het nieuwe staakt-het-vuren kent volgens Israël en Hamas „geen einddatum.” De overeenkomst is echter broos en zwijgt over veel heikele kwesties. Hamas blijft aan de macht in de Gazastrook en beschikt nog altijd over een deel van zijn wapentuig, strijders en slagkracht. Israël en Egypte blijven de baas over de grenzen van Gaza en hebben niet meer dan mondjesmaat versoepelingen van de import-en exportblokkade beloofd.

Hamas claimde na het nieuws van de wapenstilstand echter onmiddellijk de zege in de zeven weken voortslepende oorlog. Hamaskopstuk Mahmud Zahar beloofde dat de radicale beweging de verwoeste huizen gaat herbouwen en zich meteen zal herbewapenen. „We bouwen en verbeteren ons arsenaal zodat we klaar zijn voor de komende strijd, de definitieve bevrijdingsoorlog”, zei hij.

De beschietingen hebben zeker 2143 Palestijnen het leven gekost. Aan Israëlische zijde sneuvelden 64 soldaten en vielen 5 burger­doden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer