Politiek
Thuisblijvers biblebelt drukken winst CU-SGP

DEN HAAG. Over de uitkomst van de Europese verkiezingen heeft de partijcombinatie ChristenUnie-SGP zeker niet te klagen. In biblebeltgemeenten loopt de CU-SGP ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 echter duizenden stemmen mis.

Redactie politiek
26 May 2014 11:50Gewijzigd op 15 November 2020 10:55
Europese verkiezingen. beeld ANP
Europese verkiezingen. beeld ANP

In zeker 55 gemeenten in Nederland gingen bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen naar de partijcombinatie ChristenUnie-SGP; een duidelijke toename. Deze stijging weerspiegelt het landelijke beeld dat voor CU-SGP eveneens gunstig was; een stijging van 6,8 naar 7,6 procent ten opzichte van de Europese verkiezingen van 2009.

In de lijst van 55 gemeenten komen de welbekende namen voor van Urk, Staphorst en Barneveld; gemeenten waar beide partijen het afzonderlijk dan wel gecombineerd vanouds goed doen bij lokale, provinciale en landelijke verkiezingen. In Urk behaalde de CU-SGP een in het oog springende winst: het percentage op de partijcombinatie uitgebrachte stemmen steeg van 57 naar 74.

Daarnaast bevat de lijst diverse namen van gemeenten waar de CU-SGP bij de vorige Europese verkiezingen nog een of enkele partijen voor moest laten gaan. Het betreft onder meer Slochteren, Zuidhorn, Harderwijk, Zuidplas, Neerijnen, Geldermalsen, Werkendam, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Oud-Beijerland, Schouwen-Duiveland en Veere. Schommelingen in opkomst kunnen dat verschil niet verklaren; daarvan is geen sprake. Dat de CU-SGP toch de grootste kon worden, heeft voor deze gemeenten vooral te maken met een neergang van CDA en PVV. Zo leverde het CDA in Neerijnen en Papendrecht 6 procent van de stemmen in, de PVV deed dat in Schouwen-Duiveland.

Ondanks de landelijke teruggang van de PVV blijft de aanhang van deze partij in biblebeltgemeenten aanzienlijk. In de tien gemeenten waar de SGP bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 het best uit de bus kwam, stemde ongeveer een op de tien kiezers PVV. Uitschieters zijn Reimerswaal, Neder-Betuwe, Katwijk en Tholen (15 procent). De opkomst in deze gemeenten varieerde van 37 procent (Katwijk) 
tot 49 procent (Barneveld en Reimerswaal) en lag met uitzondering van Katwijk boven het landelijk gemiddelde van 38 procent.

Dat de opkomst in biblebeltgemeenten boven het landelijk gemiddelde ligt, lijkt een gunstig effect te hebben. In deze gemeenten scoort de CU-SGP bij de Europese verkiezingen namelijk 5 tot 10 procent beter dan de opgetelde percentages van CU en SGP bij de Kamerverkiezingen van 2012.

Wanneer alle kiezers die in 2012 CU of SGP stemden ook de afgelopen week hun stem op de CU-SGP zouden hebben uitgebracht, zou dat de partij voor Europa echter vele duizenden stemmen extra hebben opgeleverd. Alleen al in Ede, Barneveld, Rijssen-Holten, Urk, Reimerswaal, Nunspeet, Veenendaal, Neder-Betuwe, Katwijk en Tholen zou dat de partij van Van Dalen en Belder bijna 22.000 stemmen extra hebben opgeleverd (76.000 versus 54.000). Principiële bezwaren tegen de EU kunnen daarbij een rol spelen, maar het is niet uit te sluiten dat ook desinteresse, euroscepsis en gemakzucht een belangrijke rol hebben gespeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer