Politiek
Liveblog: Europees Parlement kruist degens over recht op vrije abortus

APELDOORN. Het Europees Parlement debatteert maandagavond over het voorstel van de socialist Estrela om alle lidstaten van de Europese Unie op te roepen vrije abortus mogelijk te maken. Volg in dit liveblog het nieuws op de voet.

Buitenlandredactie
Het Europees Parlement in Straatsburg. beeld EPA
Het Europees Parlement in Straatsburg. beeld EPA

21.52 uur: Het debat over het rapport-Estrela is afgelopen, de stemming volgt dinsdag. De redactie sluit dit liveblog.

21.45 uur: Blitzkrieg tegen handtekeningen – Sympathisanten van het burgerinitiatief ”One of Us” stuurden eerder vandaag berichten rond met de boodschap dat het rapport-Estrela een ”Blitzkrieg” is tegen de 1,3 miljoen handtekeningen van mensen die voor het ongeboren leven zijn. De stemming over het rapport is dinsdag vlak vóór of vlak ná de middag.

21.40 uur: Debat afgesloten – Na een halfuur wordt het debat afgesloten. Het rapport is niet uitgebreid besproken, maar alle argumenten van voor- en tegenstanders zijn wel langs gekomen.

21.35 uur: Fundamenteel recht – De Britse homoseksuele politicus Michael Cashman noemt de „seksuele gezondheid fundamenteel” voor de toekomst van de Europese Unie. „Als je vrouwen het recht op abortus ontzegt –zoals in Ierland– is dat absoluut fout.”

21.30 uur: Debat direct naar de kern – Het debat komt onmiddellijk tot de kern. Bij de eerste sprekers komen al direct de verschillen tot uiting. Estrela vecht voor het recht op een „veilige zwangerschap alsmede een veilige onderbreking van de zwangerschap.” Andere leden van het Europees Parlement bestrijden dat abortus een mensenrecht is, omdat het recht het ongeboren kind wordt geschonden.

21.21 uur: Verdediging rapport – De Portugese socialist Estrela begint met de verdediging van haar rapport. De „campagne tegen haar rapport” is het bewijs van het belang van de zaak, stelt ze in het Europees Parlement. Zij pleit voor een „vrije keuze” voor abortus.

21.20 uur: One of Us – Belangrijke kritiek op het rapport-Estrela is dat dit een doelbewuste poging is het prolife-burgerinitiatief ”One of Us – Eén van ons” te neutraliseren. De prolife-beweging was erg ingenomen met de 1,3 miljoen handtekeningen, waardoor de Europese Commissie verplicht is opnieuw over abortus te spreken.

21.15 uur: Gewetensbezwaren – Volgens Estrela moet niet alleen abortus in alle EU-lidstaten wettig beschikbaar zijn, maar moet ook het beroep op gewetensbezwaren worden gereguleerd. In sommige gevallen betekent dit namelijk, volgens Estrela, dat vrijwel alle personeelsleden van een kliniek niet aan een abortus meewerken, en dat beperkt de mogelijkheden van vrouwen om van hun recht gebruik te maken.

21.01 uur: Rapport-Estrela – De afgelopen dagen is er druk gedebatteerd over dit rapport en de aanbevelingen die Estrela eraan verbindt. De SGP’er Belder heeft meegewerkt aan een tegenrapport, waarin wordt gesteld dat abortus en seksuele gezondheidszorg taken van de lidstaten moeten blijven, maar waarin de lidstaten ook worden opgeroepen te zorgen voor de beschikbaarheid van middelen van gezinsplanning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer