PolitiekAlgemene Politieke Beschouwingen 
Coalitie laat zich in debat niet tegen elkaar uitspelen  

Anders dan in het debat over de regeringsverklaring hielden de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de gelederen gesloten. Voor verbetervoorstellen heeft de oppositie de steun van de gehele coalitie nodig.

Geert Wilders (PVV) kijkt naar Caroline van der Plas (BBB) op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. ANP Remko de Waal
Geert Wilders (PVV) kijkt naar Caroline van der Plas (BBB) op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. ANP Remko de Waal

Die waarschuwing gaven PVV-leider Geert Wilders (PVV) en tijdelijk NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven, die woensdag in die hoedanigheid haar debuut maakte, de oppositie alvast mee. De afspraak dat het extraparlementaire kabinet-Schoof kan leunen op wisselende meerderheden in de Kamer, lijkt daarmee stevig te worden ondergraven. „Volgens mij is dat extraparlementaire element gewoon door de shredder gehaald”, merkte GL-PvdA-leider Frans Timmermans op.

Maar volgens PVV-leider Wilders zijn er al handreikingen gedaan richting de oppositie. De leider van de grootste coalitiepartij noemde daarbij het grotendeels laten voortbestaan van de giftenaftrek en de gratis schoolmaaltijden. Mogelijk hebben voorstellen vanuit de oppositie om de btw-verhoging voor cultuur, boeken en sport van tafel te krijgen ook nog enige kans van slagen.

„Sommige bezuinigingen doen pijn maar we moesten de begroting nu eenmaal sluitend krijgen” - Geert Wilders, partijleider PVV

Bestuurlijk

In het debat van woensdag sloeg de PVV-leider een wat meer bestuurlijke en verantwoordelijke toon aan. „Sommige bezuinigingen doen pijn”, erkende hij, ,maar we moesten de begroting nu eenmaal sluitend krijgen.” De sluiting van een deel van het streekziekenhuis in Heerlen vond de PVV-leider een „heel ingewikkeld dossier”, zo stelde hij.

Zelfs op migratie matigde Wilders zijn toon. „Ik kan niet uitsluiten dat een PVV-minister zich aan de wet houdt zolang die nog geldt”, was zijn antwoord op een vraag van Joost Eerdmans (JA21) of asielminister Marjolein Faber (PVV) straks gebruik gaat maken van de dwangbepaling in de spreidingswet. Van die wet willen de coalitiepartijen zo snel mogelijk af.

Waar Wilders kritiek op het kabinet schuwde, liet BBB-leider Caroline van der Plas zich woensdag sceptisch uit over het mestbeleid van haar eigen landbouwminister Femke Wiersma. Die bewindspersoon wil het aantal varkens, kippen en koeien afromen via strikte mestplafonds. „Wat is de onderbouwing van het verlagen van het mestproductieplafond voor de varkens en kippen”, vroeg Van der Plas. „Kunnen deze sectoren worden ontzien?”

Wantrouwen

De afgelopen weken liepen de spanningen in de coalitie hoog op, voornamelijk rond asiel en migratie. Het onderlinge vertrouwen tussen de regeringspartijen, vooral tussen NSC en PVV, is nog altijd niet structureel verbeterd. Maar in tegenstelling tot in het debat over de regeringsverklaring in juni, wisten PVV, VVD, NSC en BBB dat nu redelijk goed te maskeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer