PolitiekAlgemene beschouwingen
PVV ondersteunt SGP-idee voor gezinsnota

SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer en PVV-leider Geert Wilders gaan om tafel om te bezien of ze gezamenlijk tot een verzoek kunnen komen aan het kabinet voor de opstelling van een gezinsnota.

Redactie politiek
Geert Wilders (PVV) onderstreept Stoffers betoog over het belang van gezinnen, maar wil geen betutteling door de overheid.  beeld ANP, Bart Maat
Geert Wilders (PVV) onderstreept Stoffers betoog over het belang van gezinnen, maar wil geen betutteling door de overheid.  beeld ANP, Bart Maat

Chris Stoffer pleitte in de nacht van woensdag op donderdag, tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen over de rijksbegroting van 2025, voor de opstelling van een gezinsnota door het kabinet. Tijdens het debat over de regeringsverklaring, begin juli, deed Stoffer dat ook, maar toen wees premier Schoof die suggestie af. Volgens Stoffer moet de overheid gezinnen waarderen en ondersteunen.

Na afloop van Stoffers betoog onderstreepte Wilders ook het belang van gezinnen. Maar hij wil geen betutteling door de overheid. De PVV’er stelde voor om in de komende weken aan tafel te gaan om te kijken of ze een gezamenlijk verzoek aan het kabinet kunnen voorleggen. Stoffer ging daarmee akkoord.

De SGP’er nam „rust” als centraal thema voor zijn inbreng. Van daaruit kwam hij tot een aantal concrete voorstellen, zoals afschaffen van koopzondagen en een verbod voor vrachtverkeer op zon- en feestdagen.

Volgens Stoffer is de samenleving op hol geslagen. Dat kan leiden tot vormen van slavernij. Daarom is een wekelijkse rustdag een heilzaam geschenk. Het Kamerlid wees erop dat veel Europese landen op zon- en feestdagen vrachtverkeer verbieden.

Eerder in het debat reageerde Wilders positief op vragen van Stoffer over christenvervolging. De SGP’er vroeg Wilders onder meer wat hij voor vervolgde christenen zou willen betekenen. „Ik neem het voor die mensen op. We moeten daar Kamervragen over stellen en kijken of het kabinet bereid is om aan de deur te kloppen bij de landen die dat doen”, antwoordde de PVV-leider, die voorstelde samen op te trekken.

Albert

CU-fractievoorzitter Bikker brak tijdens haar bijdrage een lans voor de kracht van de samenleving. Ze putte daarvoor uit een gesprek met Albert, in de huiskamer van het Leger des Heils. Albert deelde pennen met glimmende steentjes uit, en zei: „Als je zoiets weggeeft, word je niet alleen zelf vrolijk, maar anderen worden dat ook.” Bikker: „Albert heeft het begrepen. (…) Het hart van onze samenleving is ontmoeting, dat je de ander ziet staan.”

Bikker verweet het kabinet „een beperkte visie op de samenleving” te hebben. Ze vroeg daarom of de regering voorgenomen bezuinigingen op de giftenaftrek voor bedrijven, de maatschappelijke diensttijd en het verenigingsleven alsnog wil schrappen.

De interim-fractievoorzitter van NSC, Nicolien van Vroonhoven, wil dat het kabinet de zogenoemde Transgenderwet alsnog intrekt. De Tweede Kamer aanvaardde enkele maanden geleden een NSC/SGP-motie hierover, maar het vorige kabinet weigerde die uit te voeren. Op vragen van de SGP’er Stoffer liet Van Vroonhoven weten dat ze nog achter de inhoud van de motie staat. NSC en SGP willen van premier Schoof weten of het huidige kabinet de wet wel gaat intrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Prinsjesdag

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer