PolitiekKabinetsplannen
Onderwijs- en zorgclubs bezorgd, landbouw blij

De kabinetsplannen roepen tientallen reacties op. Een selectie.

Redactie binnenland
De kabinetsplannen roepen uit de hele samenleving reactie op. beeld ANP, Sem van der Wal
De kabinetsplannen roepen uit de hele samenleving reactie op. beeld ANP, Sem van der Wal

Onderwijs

Christelijke onderwijsorganisaties VGS en VBSO juichen de focus op basisvaardigheden –lezen, schrijven en rekenen– toe: die moet volgens hen leiden tot minder druk van de inspectie op burgerschapsonderwijs. Wel vrezen de organisaties te grote overheidsinvloed door het plan om alleen maar te werken met onderwijsmethoden die „bewezen effectief” zijn.

De PO-Raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt, is bezorgd over de bezuinigingen die kunnen oplopen tot 255 miljoen. Vakbond CNV vindt dat het kabinet daarmee zijn eigen ambities ondermijnt. Zo worden middelen om het lerarentekort aan te pakken „wegbezuinigd”.

Universiteiten zeggen dat de eerste klap van de bezuinigingen al dit collegejaar voelbaar is, sneller dan waar ze tot nog toe op waren voorbereid. De Landelijke Studentenvakbond is woedend nu blijkt dat uitwonende hbo- en wo-studenten volgend jaar netto 113 euro per maand minder te besteden hebben. „De belofte van het kabinet dat iedereen erop vooruitgaat, blijkt dus een leugen.”

Zorg

CNV „bespeurt geen visie op hoe werken in de zorg aantrekkelijker en beter gaat worden”. ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, ziet wel „concrete maatregelen” op het gebied van ouderenzorg. De club roept op niet opnieuw onderzoek te doen, omdat er „al talloze rapporten liggen”.

NU’91, de organisatie van zorgprofessionals, hekelt het ontbreken van extra loonruimte voor het wegwerken van de salarisachterstanden in de zorg. Ook zal een bezuiniging op infectieziektebestrijding „de volksgezondheid in gevaar brengen”. KWF Kankerbestrijding hekelt de forse bezuinigingen op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van kanker hard nodig is.

De geestelijke gezondheidszorg mist aandacht voor jongeren met mentale problemen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland vindt dat er weinig oog is voor mensen met een beperking.

Landbouw

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland zegt dat de regering laat zien „vierkant achter de agrarische sector te staan”. Glastuinbouw Nederland is blij met de toegezegde 40 miljoen euro voor de land- en tuinbouw.

Boerenactiegroep Agractie zegt dat het kabinetsbeleid valt of staat met mestplaatsingsruimte en vergunningverlening.

Ontwikkelingssamenwerking

Prisma, een koepel van christelijke organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, vindt dat ontwikkelingssamenwerking „het zwaar moet ontgelden”. Mensen die lijden, in nood zijn of onrecht ervaren worden „geraakt”.

Woord en Daad is dankbaar dat de giftenaftrek voor particulieren behouden blijft, en doet een beroep op de Kamer om ook de versobering van de aftrek voor bedrijven terug te draaien.

Werk

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie vindt het „teleurstellend” dat het kabinet „wederom geen oog heeft voor de problematiek van de eenverdieners”. Vakbond CNV vreest dat de werkende Nederlander moet opdraaien voor de kabinetsplannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Prinsjesdag

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer