Buitenland
Ahmadinejad wint Iraanse verkiezingen

Iran krijgt voor het eerst sinds de revolutie in 1978 een niet-geestelijke als president. De hardliner Mahmud Ahmadinejad won vrijdag de tweede ronde van de verkiezingen. Hij zei zaterdag dat zijn land een modern, vooruitstrevend en islamitisch land moet worden, dat een rolmodel voor de wereld kan zijn.

Buitenlandredactie
TEHERAN – De winnaar van de Iraanse presidentsverkiezingen, Mahmud Ahmadinejad, gaf zondag een persconferentie waarin hij onder andere zei dat Iran zijn kernprogramma zal voortzetten. Foto EPA
TEHERAN – De winnaar van de Iraanse presidentsverkiezingen, Mahmud Ahmadinejad, gaf zondag een persconferentie waarin hij onder andere zei dat Iran zijn kernprogramma zal voortzetten. Foto EPA

Ahmadinejad haalde 61,6 procent van de stemmen, terwijl de gematigde conservatieve kandidaat Akbar Hashemi Rafsanjani het met 35,9 procent van de stemmen moest doen. Rafsanjani, die de eerste ronde van de verkiezingen eerder deze maand won, heeft woedend gereageerd op de uitslag. Volgens het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg de opkomst 60 procent, iets minder dan bij de eerste verkiezingsronde een week eerder.

De burgemeester van Teheran heeft zijn verkiezing vermoedelijk te danken aan de arme en gelovige Iraniërs in de steden en op het platteland. Zijn eenvoudige leefstijl en zijn beloftes corruptie aan te pakken en een deel van de inkomsten uit olie eerlijker te verdelen, maakten hem populair.

„Vandaag is het begin van een nieuw politiek tijdperk”, zei hij toen hij vrijdag zijn stem uitbracht. „Ik ben er trots op om Irans kleine dienaar en straatveger te zijn”, verwees hij zaterdag naar de keren tijdens de campagne dat hij de straatvegers in Teheran vergezelde.

Ahmadinejad riep op tot nationale verzoening. „Vandaag is de dag dat we onze meningsverschillen moeten vergeten en die moeten omzetten in vriendschap”, zei hij nadat de einduitslag bekend was gemaakt.

De emoties liepen in de week voor de beslissende verkiezingsronde hoog op. Hervormingsgezinde kandidaten betichtten conservatieve krachten ervan door manipulatie Ahmadinejad in het zadel te willen helpen.

Het buitenlands beleid zal gericht zijn op „vrede, gematigdheid en coëxistentie”, zo zei Ahmadinejad zondag op zijn eerste persconferentie. Hij zei ook dat Iran zijn kernprogramma zal voortzetten en dat Iran Amerika niet nodig heeft om vooruitgang te boeken.

„Irans vreedzame technologie is het resultaat van de wetenschappelijke prestaties van zijn jeugd. We hebben die nodig voor energie, medische en agrarische doelen en onze wetenschappelijke vooruitgang. Wij zullen deze voortzetten. Dit is het definitieve pad dat we hebben gekozen”, zei Ahmadinejad. Hij zei dat Iran de onderhandelingen met drie Europese landen over zijn kernprogramma zal voortzetten, maar dat deze landen moeten leveren wat zij toezeggen als ze willen dat er vertrouwen ontstaat.

De Verenigde Staten geloven niet dat het Iraakse kernprogramma vreedzaam is en verdenken het land van het ontwikkelen van kernwapens.

Ahmadinejad zei dat Iran vooruitgang nastreeft die gebaseerd is op zelfredzaamheid en dat het de VS daarbij niet speciaal nodig heeft. Hij zei zich te zullen richten op het verbeteren van de betrekkingen met landen die zich niet vijandig tegenover Iran opstellen.

Eerder op de dag zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, dat de verkiezing van Ahmadinejad ondemocratisch was geweest en riep hij de internationale gemeenschap ertoe op het islamitische regime in Iran verder te isoleren. Shalom drong er ook bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op aan „de (nucleaire) zaak in eigen hand te nemen.” Welke maatregelen hij voor ogen had, zei hij niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer