Buitenland
Opkomst bij verkiezingen Iran hoog

De stemlokalen in Iran zijn vrijdag bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen drie uur langer opengebleven om iedereen de kans te geven een nieuw staatshoofd te kiezen. Vooral in Teheran stonden lange rijen voor de stembureaus, wat doet vermoeden dat de opkomst hoog is. De eerste uitslagen worden vandaag verwacht.

ANP/AFP
TEHERAN – In een moskee in Teheran, die dienst doet als stembureau, stopt een jonge Iraanse het stembiljet van haar moeder in de bus. Ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gisteren was de opkomst in Iran hoog. De uitslag van de stemb
TEHERAN – In een moskee in Teheran, die dienst doet als stembureau, stopt een jonge Iraanse het stembiljet van haar moeder in de bus. Ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gisteren was de opkomst in Iran hoog. De uitslag van de stemb

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de verkiezingen ontsierd door een groot aantal onregelmatigheden. Het woordvoerder van het ministerie sprak van „meldingen van bemoeienis van bepaalde personen in stemlokalen die er niet zouden moeten zijn.”

De zegsman zei dat de stembusgang bij sommige stembureaus zelfs zou kunnen worden opgeschort. De conservatieve Raad van Hoeders, het machtige orgaan dat waakt over het islamitische gehalte van het landsbestuur, liet echter weten dat daarvoor geen aanleiding is. Volgens de raad kan bovendien alleen hijzelf opdracht geven stembureaus te sluiten.

In de eerste ronde van vorige week bracht 62 procent van de 46 miljoen kiezers een stem uit. Geen van de kandidaten wist toen een meerderheid te krijgen, zodat voor het eerst een tweede ronde nodig was. Daarin nam de gematigd conservatieve ex-president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani het vrijdag op tegen de ultraconservatieve burgemeester van Teheran, Mahmud Ahmadinejad.

Het progressieve kamp, dat vorige week een gevoelige nederlaag leed en niet meedoet aan de tweede ronde, steunt Rafsanjani. Het behoudende kamp heeft zich de afgelopen week massaal achter Ahmadinejad geschaard.

Vertrekkend president Mohammad Khatami, die zich na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar mocht stellen, riep de bevolking op massaal te gaan stemmen. Een hoge opkomst garandeert volgens hem vrijheid en democratie in het land en zal vijanden van Iran de mond snoeren.

De opperste leider van de islamitische republiek, ayatollah Ali Khamenei, riep op tot waardige verkiezingen. Hij vroeg zijn landgenoten geduld in acht te nemen bij de stembureaus. Ook drong hij er bij aanhangers van beide kandidaten op aan geen activiteiten te ondernemen die door leden van het andere kamp als beledigend kunnen worden ervaren.

Ahmedinejad beloofde nadat hij zelf zijn stem had uitgebracht een nieuw politiek tijdperk voor zijn land. De aartsconservatieve kandidaat sprak zijn respect uit voor de „martelaren van de islam” en de in 1989 overleden ayatollah Ruhollah Khomeini, de leider van de islamitische revolutie.

Hij zoekt zijn aanhang vooral bij het arme deel van de bevolking, door te beloven de geest van de Islamitische Revolutie van 25 jaar geleden te doen herleven en corruptie aan te pakken. Rafsanjani moet het met zijn liberalere imago vooral hebben van jonge kiezers die hervormingen willen.

Khatami was acht jaar geleden voor veel kiezers de man die Iran moest ontworstelen aan de verstikkende greep van conservatieve geestelijken onder aanvoering van Khamenei. Zij hebben de feitelijke macht in het land. Van zijn beloofde hervormingen kwam echter weinig terecht. Veel progressieve Iraniërs hopen dat de gematigde Rafsanjani meer voor elkaar krijgt bij de conservatieve machthebbers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer