Buitenland
Iran naar de stembus voor nieuwe president

Ongeveer 46 miljoen Iraanse mannen en vrouwen mogen vrijdag hun stem uitbrengen en een opvolger voor president Khatami kiezen. Deze hervormer mocht zich na twee termijnen niet herkiesbaar stellen. Aan de strijd nemen acht kandidaten deel.

ANP

De belangrijkste kanshebber is oud-president Rafsanjani, die tussen 1989 en 1997 ook al het presidentschap bekleedde. Zijn naaste rivalen zijn ex-minister Moin van Hoger Onderwijs, een hervormer, en de voormalige radicaal Qalibaf. De andere kandidaten maken geen reële kans.

Vermoedelijk zal voor het eerst in het bestaan van de islamitische republiek een tweede stemronde nodig zijn. In de doorgaans weinig betrouwbare peilingen ligt de gematigde Rafsanjani aan kop, maar ver beneden de noodzakelijke 50 procent plus een om direct te worden gekozen.

De tweede ronde komen de twee hoogst gekwalificeerden tegenover elkaar uit. Die verkiezing is op de eerste vrijdag na het bekend worden van de uitslag van de eerste verkiezingsronde. De absolute machthebber van het land, opperste leider Khamenei, heeft geen voorkeur uitgesproken.

Vooral naar de opkomst wordt met spanning uitgekeken. In 1997 kwamen bij de presidentsverkiezingen nog meer dan 83 procent van de kiezers opdagen. Vier jaar geleden was dat gedaald tot 66 procent. Vorig jaar ging nog maar net 50 procent naar het stembureau om een nieuw parlement te kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer