BuitenlandVerkiezingen VS
Kort verkiezingsnieuws: Trump noemt christenen „lijm” van de samenleving

Amerikaanse media staan al wekenlang bol van het verkiezingsnieuws. Over Trump, die christenen de „lijm” van de samenleving noemt, en over Musk, die voor de rechter moet verschijnen. Een overzicht.

31 October 2024 11:06
beeld AFP, Jim Watson
beeld AFP, Jim Watson

Acht miljoen christenen bezocht om te gaan stemmen

Vrijwilligers in Florida in gesprek met een kiezer. Beeld ter illustratie. beeld AFP, Octavio Jones

De evangelische organisatie Faith & Freedom Coalition (FFC) verwacht bij de verkiezingen een recordopkomst van evangelicale kiezers. FFC zegt dit jaar een recordaantal kiezers te hebben bezocht om hen aan te sporen te gaan stemmen. In de zogenoemde swingstates is naar schatting op acht miljoen voordeuren geklopt. Nog eens ruim tien miljoen christelijke kiezers zouden op een andere manier zijn bereikt.

FFC-oprichter Ralph Reed zegt dat er bij de christenen een grotere bereidheid is om te gaan stemmen dan in 2016 of in 2020. „Deze kiezers komen, en ze komen in historische aantallen. Dat is meer dan peilingen die de opkomstmodellen van eerdere verkiezingen nabootsen. Die modellen zouden in 2024 misschien wel of niet van toepassing zijn.” Reed voegde eraan toe dat hij gelooft dat „de berichten dat veel christenen dit jaar thuis willen blijven zwaar overdreven zijn.”

Elon Musk donderdag voor de rechter

Musk tijdens een rally, eerder deze week. beeld AFP, Angela Weiss

De rechtszaak over Elon Musks weggeefactie van 1 miljoen dollar start donderdag. De rechtszaak zou eigenlijk vrijdag pas beginnen, maar is vervroegd.

De rechter van Philadelphia stelt dat „alle partijen aanwezig moeten zijn op het moment van de hoorzitting". Dat betekent dat Musk dus ook voor de rechter moet verschijnen. De miljardair geeft iedere dag 1 miljoen dollar weg in een poging de verkiezingen te beïnvloeden. Justitie van Philadelphia spreekt van een „illegale loterij" die in strijd is met de wet van de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar Philadelphia ligt

Trump heeft verkiezingen liefst op één dag

Trump tijdens een rally eerder deze week. beeld AFP, Chandan Khanna

In zijn toespraken blijft Trump benadrukken dat hij voorstander is van “one-day voting”, dat wil zeggen dat de kiezer alleen op verkiezingsdag zijn stem kan uitbrengen.

Trump beweert dat er mogelijk geknoeid wordt met stembiljetten. Het is niet ongebruikelijk dat Trump dat zegt, maar wel opmerkelijk. Zijn campagneteam moedigt dit jaar aanhangers juist aan om vroeg te stemmen.

Trumps aanhangers doen dat ook wanneer het kan, juist uit angst dat er anders gesjoemeld wordt met de stemmen.

In het verleden leefden er bij de Republikeinen meer reserves. Het stemmen per post en het eerder stemmen hebben in 2020 een hoge vlucht genomen doordat kiezers niet op de verkiezingsdatum wilden gaan stemmen in verband met het risico op besmetting. Toen waren het vooral Democraten die van dit recht gebruik maakten.

Virginia mag stemlijsten alsnog schonen

Glenn Youngkin, gouverneur van Virginia. beeld AFP, Patrick T. Fallon

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de staat Virginia zo’n 1.600 mensen van de stemlijsten mag halen. Het vermoeden bestaat dat zij geen staatsburgers zijn. Republikeinen, Donald Trump voorop, stellen al maanden zonder echt bewijs dat Democraten mensen zonder de Amerikaanse nationaliteit willen laten stemmen bij de aankomende verkiezingen.

De regering van Virginia kwam in augustus met een plan om de kieslijsten beter te controleren op mensen die zich hadden laten registreren als kiezer terwijl zij geen staatsburger zijn. Overheidsinstanties moesten daarvoor nagaan of mensen van wie bij hen bekend is dat ze geen staatsburger zijn, toch op de kieslijst stonden. Daarmee wilde de Republikeinse gouverneur, Glenn Youngkin, naar eigen zeggen de integriteit van de verkiezingen in zijn staat beschermen. Amerikaanse staten gaan over hun eigen stemregels.

Onder de 1.600 mensen die volgens Virginia niet mogen stemmen, zaten volgens de regering van president Joe Biden en actiegroepen echter toch Amerikaanse staatsburgers. Zij beriepen zich bovendien op een wet die het staten verbiedt om negentig dagen voor de verkiezingen op een ‘systematische’ manier niet-stemgerechtigde mensen van de stemlijsten af te halen.

Het Hooggerechtshof stelt de staat Virginia nu toch in het gelijk. Een inhoudelijke toelichting op dat besluit is nog niet bekend.

Trump: Christenen zijn de „belangrijkste mensen”

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump noemt christenen „de belangrijkste mensen in de samenleving”.  Hij deed deze uitspraken maandag tijdens de National Faith Summit in Powder Springs, net buiten Atlanta. Daar kwamen duizend christelijke leiders bijeen om de cruciale rol van het geloof in de Amerikaanse politiek te bespreken.

Trump uitte zijn zorgen over invloed van de politieke linkerzijde en anderen die volgens hem de christelijke waarden proberen te ondermijnen. „Ze proberen je pijn te doen; ze proberen je tegen te werken," zo zei hij. Hij spoorde de aanwezigen aan om kiezers binnen hun gemeenschappen te mobiliseren.

De presidentskandidaat benadrukte dat religie in Amerika „ernstig bedreigd” wordt en voegde daaraan toe: „We kunnen dat niet laten gebeuren, want ik geloof echt dat het de basis van ons land is. Het is iets dat ons land bij elkaar houdt en we kunnen het niet verliezen en we gaan het niet verliezen. We gaan het niet verliezen."

Trump zei later: „Ik denk dat dit een land is dat religie nodig heeft. Het is als de lijm die het bij elkaar houdt en die hebben we niet. Daarom zijn jullie de belangrijkste mensen en ik weet niet zeker of jullie dat wel beseffen.

Trump en Johnson hebben lol om hun geheimpje

Donald Trump en Mike Johnson, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden hebben samen plezier omdat Democraten ongerust zijn nu het duo heeft gezegd „een klein geheim” te hebben. Bij Democraten leidde dat tot speculatie over mogelijke plannen om de verkiezingen te beïnvloeden. Johnson benadrukte later dat er niets „diabolisch” speelt.

Trump deed de uitspraak zondag op zijn campagnebijeenkomst in Madison Square Garden. De presidentskandidaat richtte zich tot zijn bondgenoot Johnson en voorspelde dat ze dankzij hun „geheimpje” goed gaan presteren bij de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden. „Ons kleine geheim heeft een grote impact. Hij en ik hebben een klein geheim. En we gaan jullie vertellen wat het is als de verkiezingen voorbij zijn.”

Niet alle Democraten waren er gerust op dat Trump iets onschuldigs van plan was. „Trump heeft veel geheimen. Zijn medische gegevens zijn geheim. Zijn belastinggegevens zijn geheim. Zijn telefoongesprekken met Vladimir Poetin zijn geheim”, zei de Democratische afgevaardigde Dan Goldman volgens The New York Times. „Hij verbergt duidelijk nogal wat voor het Amerikaanse volk. Nu geeft hij openlijk toe dat hij iets achterhoudt voor de kiezers.”

Voorzitter Johnson, een bondgenoot van Trump, reageerde later geamuseerd op de ophef. „Het is niks schandaligs, maar wij vermaken ons hier enorm mee”, zei hij op een andere campagnebijeenkomst. Het „geheim” zou betrekking hebben op een tactiek om meer kiezers naar de stembus te krijgen. Tegenover nieuwssite The Hill ontkende Johnson dat het zou gaan om plannen om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden als Trump weer verliest. „Complete onzin”, aldus de Republikein. “We gaan ons aan de wet houden.”

Michelle Obama is „oprecht bang” dat Trump gaat winnen

Obama en Harris tijdens een bijeenkomst eerder deze maand. beeld AFP, Brendan Smialowski

De Amerikaanse voormalige First Lady Michelle Obama heeft vorige week zaterdag haar „oprechte angst” geuit dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump terugkeert naar het Witte Huis. Op campagne met de Democratische presidentskandidate Kamala Harris in Kalamazoo in de staat Michigan, deed ze een klemmend beroep om op de Democraten te stemmen.

Obama zei dat Harris „een buitengewone president van de Verenigde Staten” zou zijn, als ze wordt gekozen. Ze sprak van frustratie, omdat Harris de laatste weken momentum lijkt te hebben verloren. Michelle zei „een beetje boos” te zijn, omdat de Democraten onverschillig staan tegenover Trumps „verkeerde gedrag, zijn overduidelijke geestelijke verval, zijn geschiedenis als veroordeelde schurk.”

Trump noemt Chinese leider Xi Jinping een “briljante vent”

In een interview met podcasthost Joe Rogan sprak de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn lof uit voor de Chinese president Xi Jinping. „Hij houdt 1,4 miljard mensen in een ijzeren greep. Of je het nu leuk vindt of niet, hij is gewoon een briljante vent,” zei de oud-president.

In het interview, dat werd opgenomen in Austin in Texas, zei Trump ook tegen Rogan dat hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un had aangeraden geen nucleaire wapens meer te bouwen. „Je bent altijd maar aan het kernwapens bouwen. Ontspan je eens. Je hoeft dat niet te doen. Laten we wat appartementen aan je kustlijn neerzetten,” aldus Trump.

Hij zei ook open te staan om de inkomstenbelasting volledig af te schaffen en te vervangen door hogere tarieven op import. Ook zei Trump te geloven in buitenaards leven. En hij herhaalde de claim dat de verkiezingen van 2020 „van hem gestolen" zijn.

Het gesprek duurde drie uur en Rogan en Trump hadden het nog over een uiteenlopende reeks van andere thema’s. De podcast van Joe Rogan is de populairste op het streamingplatform Spotify. Hij heeft er meer dan 14 miljoen luisteraars. Rogan, die een voornamelijk mannelijk publiek aanspreekt, is populair bij zowel Democratische, Republikeinse als onafhankelijke kiezers.

Melania Trump even op het podium

Melania Trump was zondag tijdens de rally in New York even aanwezig en hield daar een korte toespraak.

De voormalige first lady stond niet op de lijst van verwachte sprekers die door de Trump-campagne waren aangekondigd, maar ze introduceerde haar man tijdens het evenement in Madison Square Garden. Ze sprak minder dan 5 minuten en betoogde dat het land te maken had met een afname van de kwaliteit van leven.

„Laten we dit moment grijpen en een land voor morgen creëren — de toekomst die we verdienen," zei Melania Trump. Ze stond op het podium en omhelsde voormalig president Trump toen hij binnenkwam voor zijn toespraak.

De voormalige first lady heeft nauwelijks openbare campagne-evenementen met haar man bijgewoond. Het Madison Square Garden-evenement was de eerste bijeenkomst waar ze tijdens deze cyclus verscheen, en ze was aanwezig bij de Republikeinse Nationale Conventie in juli, hoewel ze toen niet sprak.

Wel organiseerde Melania dit jaar twee keer een geldwervingsbijeenkomst voor LGBTQ-groep Log Cabin Republicans: één in Mar-a-Lago in Florida en één in New York City. De Log Cabin Republikeinen beschrijven zichzelf als de „grootste Republikeinse organisatie van het land die zich toelegt op het vertegenwoordigen van LGBTQ±conservatieven en bondgenoten." In 2016 weigerden ze voormalig president Donald Trump te steunen.

Verder gaf het opzien toen eerder deze maand de memoires van Melania verschenen. Daarin sprak ze steun uit voor brede toegang tot abortus. Ze pleitte ervoor dat vrouwen keuzes over hun lichaam mogen maken op basis van hun eigen overtuiging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer