BuitenlandVerkiezingen VS
Jill Biden: Terugtreden Joe juiste keuze

Amerikaanse media staan al wekenlang bol van het verkiezingsnieuws. Over de miljoenen van Musk en het weren van christelijke studenten door Kamala Harris.

Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Las Vegas. beeld AFP, Anna Moneymaker
Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Las Vegas. beeld AFP, Anna Moneymaker

Juiste beslissing

Jill Biden, de Amerikaanse first lady, heeft in een interview bij het programma Good Morning America gezegd dat haar man de juiste beslissing heeft genomen door zich terug te trekken als kandidaat voor de tweede termijn.

„Ik heb vier geweldige jaren gehad”, zei ze tijdens het gesprek waarin ze terugblikte op het presidentschap van haar man. „Het is de eer van ons leven geweest en het zal misschien moeilijk zijn er afstand van te nemen, maar we beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Hij heeft de juiste keus gemaakt.”

Interview Harris

Advocaten van Donald Trump hebben maandag een brief naar de nieuwszender CBS gestuurd met de eis „onmiddellijk het volledige ongewijzigde transcript van het interview met Kamala Harris in 60 Minutes openbaar te maken”. Het tv-kijkende publiek zou „opzettelijk misleid” zijn met een „manipulatieve bewerking” van het gesprek, schrijft Trumps advocaat, Edward Andrew Paltzik. De nieuwszender zou op die manier „verwarring” hebben willen zaaien onder kiezers „over de capaciteiten, intelligentie en aantrekkingskracht” van Harris. Het interview werd op 7 oktober uitgezonden. CBS heeft nog niet op de brief gereageerd.

Stemmen winnen

Op haar zestigste verjaardag trok de Democratische presidentskandidate Kamala Harris afgelopen zondag naar twee kerken in Atlanta, Georgia, om zwarte kerkgangers te overtuigen om hun stem uit te brengen voor de Democraten. Ze werd daarbij vergezeld door de populaire zanger Stevie Wonder.

Haar bezoek is een onderdeel van een campagne getiteld Souls to the Polls. In samenwerking met de Nationale Adviesraad van Zwarte Geloofsleiders moedigt Harris zwarte kiezers in swingstates aan om vervroegd te gaan stemmen.

Christelijke studenten

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over de reactie van Kamala Harris op twee studenten die tijdens een rally in Wisconsin hun bezwaar tegen het abortusstandpunt van de Democratische presidentskandidate duidelijk kenbaar maakten.

Toen de studenten Grant Beth en Luke Polaske luid riepen dat Christus Koning is, zei Kamala Harris: „Jullie zijn zeker op de verkeerde bijeenkomst. Ik denk dat jullie naar de kleinere bijeenkomst verderop in de straat wilden gaan.” Volgens de beide studenten deed ze dat op neerbuigende wijze.

Vroeg stemmen

Zo’n twee weken vóór de Amerikaanse verkiezingen hebben al meer dan 15 miljoen mensen hun stem uitgebracht. Dat meldde The New York Times dinsdag. In verschillende staten kunnen inwoners nu al naar het kiesbureau gaan om ter plaatse te stemmen of ze kunnen hun stem per post uitbrengen.

Zowel het systeem van ”early voting” (vroeg stemmen) als dat van ”absentee voting” (stemmen per post) heeft daarmee definitief een plaats gekregen bij de Amerikaanse kiezers. Bij de vorige verkiezingen, in 2020, stemden voor het eerst tientallen miljoenen Amerikanen op deze manier.

Kamala Harris spreekt op een campagnebijeenkomst in Clarkston, Georgia. beeld AFP, Joe Raedle

Elon Musk

De techmagnaat en multimiljardair Elon Musk strooit sinds vorige week zaterdag met miljoenen om stemmen voor presidentskandidaat Donald Trump te winnen. Elke dag krijgt iemand die steun aan Trump toezegt en dat met een handtekening bevestigt een cheque van 1 miljoen dollar.

Het vermogen van Musk –eigenaar van Tesla, SpaceX, Neuralink en berichtenplatform X– wordt geschat op bijna 250 miljard dollar. Hij is bovendien een van de grootste supporters van Trump.

Arabisch-Amerikaanse steun

Donald Trump heeft onder Arabisch-Amerikaanse kiezers een voorsprong van twee punten op zijn rivaal Kamala Harris, zo blijkt uit een peiling van Arab News/YouGov die maandag is gepubliceerd.

Trump krijgt de steun van 45 procent en de Democratische kandidaat van 43 procent. Dit ondanks het feit dat deze kiezers vinden dat de Republikeinse kandidaat meer voorstander was van de huidige regering van Israël dan Harris.

Laster

Er is deze week een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump voor laster. Het gaat om zijn opmerkingen tijdens het verkiezingsdebat in september. Trump suggereerde dat de Central Park Five hebben toegegeven schuldig te zijn aan een verkrachting en moord. Daarmee wilde hij bewijzen dat immigranten een gevaar zijn voor de Amerikaanse maatschappij. Trump verwijt Harris een slap immigratiebeleid.

Op 19 april 1989 werden meerdere mensen aangevallen tijdens het joggen in het New Yorkse Central Park. Een vrouwelijk slachtoffer werd verkracht. De zogenoemde Central Park Five, destijds vijf tieners, werden toen aangeklaagd en veroordeeld. Achteraf is gebleken dat dit geheel onterecht was.

McDonald’s

Afgelopen zondag was Donald Trump ongeveer een halfuur werkzaam in de keuken van de McDonald’s-vestiging in Feasterville, een wijk van de stad Philadelphia. Met een heus McDonald’s-schort bakte hij frietjes en serveerde de bestellingen via het bekende afleverluik van de fastfoodketen.

De grote bazen van McDonald’s Corporation blijken echter niet zo geamuseerd te zijn dat hun merk in de politiek een rol speekt. Ze zijn er ook van geschrokken dat de dag erna een piek was in Googlezoekopdrachten naar ”boycot McDonald’s”.

Meedeinen

Trump had vorige week zijn eigen spraakmakende mediamoment, maar om een heel andere reden. Tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Pennsylvania vielen twee bezoekers flauw. De zorg voor de bezoekers nam de nodige tijd in beslag. Trump besloot daarom geen vragen meer te beantwoorden vanuit het publiek. In plaats daarvan vroeg hij om muziek.

Wat volgde was een bizar schouwspel van ruim een halfuur, waarbij Trump zachtjes meedeinde op de muziek of deed alsof hij dirigeerde. De moderator van het evenement zag zich genoodzaakt een beetje mee te bewegen met Trump. Dat maakte het geheel nog ongemakkelijker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer