Nieuwe bijnaam voor Trump; Harris wil geen compromis voor abortus
Amerikaanse media staan al wekenlang bol van het verkiezingsnieuws. Over de miljoenen van Musk bijvoorbeeld, en het weren van christelijke studenten door Kamala Harris.
Chinezen proberen telefoon Trump te hacken
Hackers van de Chinese inlichtingendienst hebben geprobeerd binnen te dringen in telefoons van presidentskandidaat Donald Trump, zijn running mate J.D. Vance en andere medewerkers van hun campagne.
Onduidelijk is of de pogingen succesvol waren. Maar teamleden bevestigen de berichten. Ook medewerkers van de campagne van Harris en Walz zijn volgens ingewijden doelwit geweest.
De campagnevoerders van Trump werden begin vorige week door de FBI op de hoogte gebracht. De dienst zal nog een volledige lijst overleggen van personen die mogelijk het doelwit zijn geweest. Binnen de federale regering „bevinden we ons op niveau 10 en staan op dit moment alle seinen op rood wat betreft China", zei een hoge Amerikaanse functionaris. De aanvallen volgen op een eerder gemelde diepe inbraak op Amerikaanse telecommunicatieproviders door een Chinese hackgroep. Aanvallen van politiek belangrijke kandidaten is een standaardpraktijk van spionagediensten van wereldmachten, zeggen inlichtingenfunctionarissen.
Trump: Ik houd geen warrige toespraken
De Republikeinse presidentskandidaat weerspreekt in diverse berichten dat zijn toespraken warrig zijn en dat ze zouden aantonen dat er bij hem sprake is van cognitieve achteruitgang. Zelf zegt hij dat zijn uitweidingen het kenmerk zijn van „een levendige en verfijnde geest”. „Ik noem dat ‘het weefsel’. Sommige mensen vinden het zo geniaal. Maar de slechte mensen zeggen: „Weet je, hij was aan het dwalen. Het is echter geen zwerftocht, er is geen sprake van geklets. Dit is een weefsel.”
Trump krijgt hierin bijval van zijn aanhangers die zeggen te waarderen dat hij zonder diplomatieke omhaal van woorden uitspreekt wat er in zijn hart leeft. „Het stoort me niet”, zegt een Republikein uit Wisconsin. „Hij is volkomen zichzelf.”
Justitie waarschuwt Musk vanwege dagelijks weggeven van miljoen dollar
Elon Musk en het ministerie van Justitie lijken af te stevenen op een harde confrontatie. Reden? De tech-miljardair geeft iedere dag een miljoen dollar weg aan geregistreerde kiezers die zijn pro-Trumppetitie ondertekenen. Volgens het ministerie van Justitie is deze actie in strijd met de federale regels voor verkiezingen.
Ondanks de waarschuwingsbrief van het ministerie heeft Musk vorige week elke dag minstens één cheque van een miljoen dollar aan een kiezer uitgereikt. Donderdag schonk hij zelfs twee mensen een cheque. Omdat Musk niet ingaat op de brief, heeft justitie de zaak neergelegd bij een aanklager.
Republikeinen beweren dat de regering Biden op deze manier het gerechtelijk apparaat gebruikt om een politieke tegenstander uit te schakelen.
Bill Gates geeft vijftig miljoen aan Harriscampagne
Microsoftoprichter en filantroop Bill Gates heeft in besloten kring gezegd dat hij onlangs ongeveer 50 miljoen dollar heeft gedoneerd aan een groep die fondsen werft voor de presidentiële campagne van de Democraat Kamala Harris. Dat meldt The New York Times (NYT) op basis van bronnen uit Gates’ directe omgeving. Gates heeft publiekelijk nooit zijn steun uitgesproken voor Harris als kandidaat.
Gates zegt tegen de NYT: „Ik steun kandidaten die zich inzetten voor het verbeteren van de gezondheidszorg, het verminderen van armoede en het bestrijden van klimaatverandering in de VS en de rest van de wereld.” En: „Ik heb een lange geschiedenis van samenwerking met leiders uit het hele politieke spectrum, maar deze verkiezing is anders, want ze (Harris, WBK) heeft een ongekende betekenis voor Amerikanen en de kwetsbaarste mensen ter wereld.”
Trump heeft nieuwe bijnaam
Trump heeft een nieuwe bijnaam: ‘Dad’, oftewel ‘Pa’. Dat heeft hij te danken aan televisiepresentator Tucker Carlson. Die vergeleek een eventuele tweede termijn van Trump met de terugkeer van een strenge vader in het huishouden.
Een vader is volgens Carlson iemand die van zijn kinderen houdt. Maar als hij teleurgesteld is in zijn kinderen, zal een goede vader er niet voor terugdeinzen hun een stevig pak rammel te geven. Blijkbaar viel deze omschrijving in de smaak, want de kreet „Pa is thuis" klonk door een zaal tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de swingstaat Georgia. Ook zijn er inmiddels T-shirts van Trump te koop met de opdruk “Dad”.
Kamala Harris wil geen compromis over abortus
Kamala Harris zegt niet veel te voelen voor onderhandelingen met de Republikeinen over een compromis omtrent het abortusrecht. Dat heeft ze gezegd in een interview met NBC News.
De uitspraak van de zaak Roe v Wade uit 1973, waarin het recht op abortus werd vastgelegd, werd twee jaar geleden door het hooggerechtshof ongedaan gemaakt. „Ik denk niet dat we concessies moeten doen als het gaat om een fundamentele vrijheid: zelf beslissen over je eigen lichaam,” zei Harris. De periode nadat het Amerikaanse hooggerechtshof deze vrijheid had afgeschaft noemt Harris „pijnlijk en tragisch.” „Daarom wil ik dit punt maken, dit is niet onderhandelbaar.”
Trump ziet nog geen bewijs voor gesjoemel
Donald Trump is er vast van overtuigd dat wanneer hij de komende verkiezingen verliest de enige verklaring kan zijn: er is gesjoemeld. „Anders is het onmogelijk dat we niet winnen.”
Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina kreeg hij afgelopen week de vraag of hij aanwijzingen heeft dat er gerommeld wordt. „Ik heb op dit moment daar nog geen signalen van,” zei de Republikeinse presidentskandidaat.
Republikeins strateeg Rove: Trump mist discipline
De voormalige strateeg van de Republikeinse partij, Karl Rove, zegt dat Trump schade toebrengt aan zijn partij en positie als kandidaat omdat hij „ongedisciplineerd” is. Rove prijst echter ook het campagneteam van de presidentskandidaat.
„Dit is de meest gedisciplineerde campagne die zijn staf ooit heeft gevoerd,” vertelde Rove vorige week donderdag in een uitzending van Fox News. „Maar Trump blijft ongedisciplineerd.”
Rove, die onder voormalig president George W. Bush als plaatsvervangend stafchef diende, bekritiseerde Trump ook voor ondoordachte en soms banale opmerkingen, zoals recent die over de geslachtsdelen van golfspeler Arnold Palmer en het swingen op het podium tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. Rove zei dat de voormalige president zijn eigen boodschap steeds maar weer „vertrapt”. Hij gaf Trump het dringende advies de laatste weken vooral een inhoudelijke campagne te voeren.
Republikeinse toppolitici: Harris’ opmerking kan leiden tot nieuwe moordaanslag
De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell en Mike Johnson de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden hebben vrijdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze vicepresident Harris veroordelen omdat zij beaamt dat voormalig president Trump een fascist is. Dat zou volgens de twee Republikeinse voormannen een nieuwe moordpoging kunnen uitlokken.
„Deze zomer, na de eerste poging tot moord op een presidentskandidaat in meer dan een eeuw, hield president Biden vol dat „we niet kunnen toestaan dat dit geweld normaliseert”, zo beginnen de twee Republikeinse voormannen hun verklaring. „In september, nadat president Trump opnieuw aan een hachelijke situatie was ontsnapt, erkende vicepresident Harris dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen om ervoor te zorgen dat dit incident niet tot meer geweld leidt. Deze woorden zijn hol gebleken. In de weken sinds die tweede ontnuchterende herinnering heeft de Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten alleen maar de vlammen aangewakkerd onder een kokende ketel van politieke vijandigheid.”
Trump heeft overigens zelf ook de term fascist gebruikt om Harris te beschrijven. „Ze is een marxist, communist, fascist en socialist”, zei hij tijdens een bijeenkomst in Arizona in september. Daarover zwegen Johnson en McConnell echter in hun verklaring.
Washington Post: Geen steun voor presidentskandidaat
De Amerikaanse krant Washington Post zal dit jaar geen enkele presidentskandidaat steunen, zo maakte de uitgever van de krant vrijdag bekend.
In een bericht aan de lezers zei William Lewis, uitgever van The Post, dat de krant in 2024 geen presidentskandidaat zal steunen en ook niet meer bij toekomstige presidentsverkiezingen. Het is de eerste keer in 36 jaar dat de Post geen steunbetuiging doet in een presidentsrace.
„We erkennen dat dit op verschillende manieren zal worden uitgelegd”, schrijft Lewis. „Dat is onvermijdelijk. Wij zien het niet zo. Wij zien het als consistent met de waarden waar The Post altijd voor heeft gestaan.” Hij voegt eraan toe dat de taak van The Post is „om via de nieuwsredactie niet-partijgebonden nieuws te bieden voor alle Amerikanen.”
Het besluit van The Post om noch vicepresident Harris noch voormalig president Trump te steunen, volgt op een soortgelijke zet bij de Los Angeles Times, waar eigenaar Patrick Soon-Shiong ervoor koos om geen van beide kandidaten te steunen. Die beslissing heeft ertoe geleid dat een aantal topredacteuren van de LA Times uit protest zijn opgestapt bij de krant.
Het besluit van de Washington Post werd onmiddellijk bekritiseerd door de beroemde voormalige hoofdredacteur van The Post, Marty Baron, die het in een bericht op het sociale platform X omschreef als „verontrustend gebrek aan ruggengraat bij een instituut dat bekendstaat om zijn moed. Dit is lafheid, met de democratie als slachtoffer”, schreef Baron. De krant is eigendom van Jeff Bezos, een van de rijkste mensen ter wereld.