BinnenlandVerkiezingen VS
Congrespastor in VS: Amerikanen kiezen geen nationale dominee

De Amerikanen kiezen op 5 november „geen nationale dominee”, maar een president die het land als een bedrijf moeten kunnen leiden en die bedreven is in diplomatie.

De Amerikaanse Congrespastor George Roller (l.) sprak donderdagavond in Bodegraven over de verkiezingen in de VS. Hij betoogde tijdens de bijeenkomst van de Christian Council International dat christenen blij kunnen zijn met tal van vroegere beslissingen van Trump, onder meer rond Israël. beeld Fred Libochant Fotografie
De Amerikaanse Congrespastor George Roller (l.) sprak donderdagavond in Bodegraven over de verkiezingen in de VS. Hij betoogde tijdens de bijeenkomst van de Christian Council International dat christenen blij kunnen zijn met tal van vroegere beslissingen van Trump, onder meer rond Israël. beeld Fred Libochant Fotografie

Dat zei George Roller, pastor in het Amerikaanse Congres, donderdagavond in de Lutherkerk in Bodegraven. Daar organiseerde de Christian Council International (CCI) een bijeenkomst over de verkiezingsstrijd tussen Trump en Harris. De CCI wil het christelijk-conservatieve geluid in internationale politieke instellingen versterken. De organisatie hoopt dat Trump het Witte Huis verovert.

Roller bepleitte aandacht voor thema’s (zoals immigratie en economie) in plaats van voor het karakter van bijvoorbeeld Trump. De pastor liet blijken meer heil te verwachten van Trump dan van Harris. De pastor trok een vergelijking met Winston Churchill. „Hij was berucht vanwege zijn jacht op vrouwen, zijn drankzucht, maar hij was wel de leider die Engeland in de Tweede Wereldoorlog nodig had.”

Trump nam tijdens zijn eerdere vier jaar presidentschap tal van beslissingen waar christenen blij om kunnen zijn, betoogde Roller. Hij stond onder meer stil bij Trumps steun voor Israël. Onder Harris zal de geloofsvrijheid voor christenen in Amerika verminderen, zei Roller te vrezen.

Jonge mensen

Roller vertelde dat hij pastorale bijstand verleent aan 535 Congresleden (dus politici van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden), onder meer via Bijbelstudies. Zo’n 150 Congresleden zijn „sterke evangelische christenen”, zei de Amerikaanse pastor. Het is van het grootste belang dat juist ook jonge mensen die werken voor Congresleden de Bijbelse boodschap horen, benadrukte Roller. „Zij vormen de toekomstige generatie politieke leiders.”

De Amerikaanse pastor vertelde dat hij in pastorale contacten met Congresleden niet zijn politieke voorkeuren benadrukt. „We geloven dat Jezus stierf voor zowel Republikeinen als Democraten.” Roller bezoekt onder meer begrafenissen en trouwerijen van de landelijke politici in Amerika en gaat bijvoorbeeld met hen eten en sporten. „Zo bouw ik met hen een band op en kan het tot een vertrouwelijk gesprek komen.”

Kras

Henk Jan van Schothorst, voorzitter van de Christian Council International, pleitte donderdagavond eveneens om meer te focussen op partijstandpunten dan op de persoon van Trump. Orthodoxe christenen zijn beter af met de Republikeinen onder leiding van Trump dan met de Democraten onder leiding van Harris, daarvan is Van Schothorst overtuigd. Hij betoogde dat de Republikeinen onder meer op het terrein van medisch-ethische kwesties en de „gender-agenda” een veel Bijbelsere en conservatievere lijn volgen dan de Democraten. „Trump is meer dan Harris prolife en pro familie.”

Van Schothorst ergerde zich er met zoveel woorden aan dat Trump in de media vaak wordt afgeschilderd als de grote bullebak. „Democraten als Harris en Biden drukken zich even kras uit. Zij gebruiken minstens zo grote woorden als Trump.”

Churchill was berucht om zijn drankzucht, maar hij was wel de juiste man voor Engeland - George Roller, Congrespastor in Amerika

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer