Kwart van Amerikanen vreest burgeroorlog na verkiezingen
Ruim een kwart van de Amerikanen vreest dat er na de presidentsverkiezingen een burgeroorlog zal uitbreken in de VS.
Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat het onderzoeksbureau YouGov eind vorige week publiceerde.
De angst voor een uitbraak is het grootst wanneer Donald Trump de verkiezingen verliest. Van de 1266 ondervraagden denkt 66 procent dat Trump een nederlaag niet zal erkennen als die nipt is; 27 procent zegt hetzelfde over Harris. Van alle ondervraagden zegt 27 procent dat de kans op een grote uitbarsting van geweld dan reëel is.
Democraten waarschuwen dat de harde retoriek die presidentskandidaat Trump in de campagne gebruikt een voorbode kan zijn van een herhaling van de Capitoolrellen in januari 2021. Daarbij wijzen ze er ook op dat een derde van de Amerikanen nog altijd -net zoals Trump – denkt dat Biden het presidentschap verwierf door fraude.
Oorlog
Overigens wordt niet alleen Trump verweten de weg te effenen voor gewelddadige acties na de verkiezingen. Ook andere Republikeinen zouden zich daar schuldig aan maken, zoals presentator Greg Gutfeld van Fox News. Hij zei recent dat „verkiezingen niet werken” en suggereerde dat er een „noodzaak is om oorlog te voeren om vrede te brengen” omdat Democraten nooit zullen toegeven dat „hun overtuigingen de hele tijd corrupt zijn geweest”.
Verschillende veiligheidsexperts stellen echter dat ook de felle taal van de Democraten kan leiden tot geweld. Daarbij wordt soms gewezen naar de aanslag op Trump in Butler en de poging tot een aanslag in Florida. „Er is sprake van een vijandig klimaat jegens Trump. Dat kan aanzetten tot geweld,” aldus Amy Cooter van het Center on Terrorism, Extremism, and Counterterrorism in Montery (California).
Of een verkiezingsnederlaag van Trump zal leiden tot herhaling van de Capitoolrellen, betwijfelt Amy Cooter. „Vergeet niet, de leiders van de actiegroepen die toen de bestorming aanjoegen zitten in de cel.” Ze wijst er verder op dat de sfeer in de VS momenteel minder gespannen is dan bij de vorige verkiezingen. „Toen zat de onvrede bij de Trumpaanhang al dicht bij het kookpunt vanwege de acties van de beweging Black Lives Matter. Die manifesteerde zich nadrukkelijk na de moord op George Floyd. En er was toen veel ontevredenheid over de lockdowns vanwege de coronapandemie.”
Toch zegt de terreurexpert: „De sfeer kan ook nu zo omslaan.”
Daarbij verwacht ze niet een massale opstand in Washington D.C. of in New York. „Doordat de leiding van de Proud Boys en van de Oath Keepers in de gevangenis zit, is de mobilisatiekracht voor een landelijk georganiseerde rel onvoldoende.” Cooter denkt dat het nu vooral lokale milities zijn die op plaatselijk niveau tot actie kunnen overgaan.
Kieran Doyle van bureau Acled dat gewelddadige acties in de VS registreert en analyseert deelt dat, maar heeft wel zijn zorgen. „Het kan zijn dat veel van deze groepen ervoor kiezen om zich buiten het zicht van het publiek te organiseren, en dat ze toch hun voorbereidingen treffen.” Hij sluit niet uit dat extremisten momenteel een netwerk opbouwen van terreurcellen, „waarbij ieder steeds maar één persoon van een hogere eenheid kent.”
Pete Simi, socioloog aan de Chapman University in Orange (Calfornia) vindt dat gevaarlijk. „Het zou op veel plekken in het land diffuser kunnen zijn, wat in veel opzichten de dreiging juist vergroot.”
De consensus onder experts is niet alleen dat politiek geweld in de VS meer diffuus zal worden, maar ook dat potentiële doelen meer gevarieerd zullen zijn. De toegenomen polarisatie heeft de kloof tussen ‘links’ en ‘rechts’ zó groot gemaakt dat zelfs mensen en organisaties die human serviceswerk doen, over veiligheid moeten nadenken.
En hoewel experts verwachten dat een herhaling van de Capitoolrellen niet aan de orde is, heeft de minister van Binnenlandse Veiligheid de telling en certificering van de kiesmannen op 6 januari 2025 in Washington D.C. aangewezen als een nationaal speciaal veiligheidsevenement. Dit betekent dat er op federaal, staats- en lokaal niveau grote middelen worden ingezet rondom het Capitool.