BuitenlandVerkiezingen VS
Trump wil „transgendergekte” snel aanpakken

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft deze week tijdens een toespraak gezegd dat zodra hij het Witte Huis heeft betrokken, hij zal verbieden dat de „transgendergekte” en de kritische rassentheorie op scholen onderwezen zullen worden.

Donald Trump spreekt aanhangers toe tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Concord. beeld AFP, Win McNamee
Donald Trump spreekt aanhangers toe tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Concord. beeld AFP, Win McNamee

„Op dag één zal ik een presidentieel bevel ondertekenen dat de kritische rassentheorie en transgendergekte zal uitbannen”, zei Trump. „Ik zal de historische stap zetten om het verderfelijke gif van de genderideologie te verbieden en daarmee te bevestigen dat God twee geslachten heeft geschapen: mannelijk en vrouwelijk”, zei de Republikeinse kandidaat maandagavond tijdens een toespraak in Concord, North Carolina. De kritische rassentheorie gaat uit van uitbuiting door blanke mensen.

Ook wil Trump een wet waardoor operatieve ingrepen bij kinderen met het doel het geslacht te veranderen, in alle vijftig staten van Amerika worden verboden.

Tijdens zijn toespraak beloofde Trump zich ook in te zetten voor het behoud van godsdienstvrijheid in het onderwijs. Daarbij waarschuwde hij dat Kamala Harris een bedreiging is voor de godsdienstvrijheid in de VS. „Zij zal christenen niet met rust laten. Het zal steeds erger worden, en jullie zullen er enorm onder lijden.”

Opmerkelijk is dat de Democratische presidentskandidate nog geen dag later tijdens een interview bij de omroep NBC News zei in een eventuele abortuswet geen vrijstelling te willen opnemen voor gewetensbezwaarden.

Aanslag

In de toespraak in Concord herhaalde Trump nog eens ervan overtuigd te zijn dat de aanslag in Butler mislukte door het ingrijpen van God. Trump zei ook dat het geloof door deze gebeurtenis voor hem „nieuwe inhoud” had gekregen. „Ik besef nu dat het de hand van God is die mij heeft geleid naar waar ik nu ben. Ik mag graag denken dat God mij heeft gered met een doel ons land groter te maken dan ooit tevoren.”

Trump sloot zijn toespraak af door christenen op te roepen om vroeg te gaan stemmen en „de natie waar we van houden terug te veroveren”. Hij herinnerde de aanwezigen nog eens aan hetgeen hij zelf op godsdienstig gebied had gedaan en beloofde zich in te zetten om een ​​einde te maken aan geloofsvervolging wereldwijd. „Niemand heeft gedaan wat ik heb gedaan op het gebied van godsdienst, op het gebied van christendom”, zo zei hij. „Ik zal blijven vechten voor onze gekoesterde Amerikaanse waarden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer