PolitiekParlementvaria 

Waardering en kritiek voor SGP’er die NOS terechtwijst

SGP-Kamerlid André Flach oogstte niet alleen waardering, maar ook kritiek met zijn mening over recente NOS-berichtgeving inzake Hamas. En plaatst NSC nu al kanttekeningen bij de asieldeal die vorige week is gesloten?

29 October 2024 08:40Gewijzigd op 29 October 2024 09:36
beeld RD
beeld RD

Gedachte-experiment

„Moet je je eens voorstellen dat je Hamas bent in Gaza, dan is die gijzelaar het laatste wat je hebt als drukmiddel op Israël. Als je die uit handen geeft, daarna de oorlog door laat gaan, er geen uitzicht komt op een Palestijnse staat… Ja, geen enkele Hamas-leider, of dat nu een vredelievende is of een strijder, kan daarmee akkoord gaan.”

Dit gedachte-experiment van NOS-correspondent Sander van Hoorn wekte verontwaardiging bij SGP-Kamerlid André Flach. Op X sprak hij over „een bizarre poging om begrip te creëren voor de al een jaar durende gijzeling van Israëliërs door Hamas”.

Flach krijgt veel afwijzende reacties. Ze benadrukken juist dat de NOS-correspondent alleen probeert uit te leggen hoe Hamas denkt: „Hij kweekt geen begrip, hij wil je laten begrijpen.” Ook pro-Palestijnse activisten stellen dat de NOS goed werk doet.

Degenen die de SGP’er bijvallen, wijzen erop dat de NOS lak heeft aan haar eigen uitgangspunten „van zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, ongebondenheid, pluriformiteit en objectiviteit”.

SGP-Kamerlid Andre Flach. beeld ANP, Sem van der Wal

ChristenUniebestuurslid Alex ten Cate steunt Flach en gaat zelfs nog een stapje verder. Hij spreekt van „terreurapologetiek’’. Hij doet ook een gedachte-experiment: „Dit filmpje zou nooit gemaakt zijn over ISIS of Al-Qaida. Dat het wél gemaakt wordt over Hamas is een grove, grove schande.”

Asieldeal

Na wekenlange onderhandelingen kwamen de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB woensdag tot een asieldeal. De asielnoodwet die de PVV graag wilde, is van tafel. In ruil voor deze knieval van de PVV scherpt de regering de asieluitspraken uit het hoofdlijnenakkoord aan.

Zo bekijkt het kabinet of gevluchte Syriërs die in Nederland verblijven, terug kunnen naar veilige delen in hun vaderland. Ook de Spreidingswet, die asielzoekers over gemeenten verdeelt, moet dit jaar nog van tafel.

NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven leek vorige week al te gaan morrelen aan de afgesproken aanscherpingen. Bij Café Kockelman zei ze over de mogelijke terugkeer van Syriërs: „Die laatste zin voelt voor ons heel ongemakkelijk. We proberen die laatste stap ver bij ons weg te houden.” En over de Spreidingswet die dit jaar nog van tafel moet, stelde ze: „Dat zou kunnen.”

Maakt Van Vroonhoven terugtrekkende bewegingen? BBB-leider Van der Plas reageerde begin deze week met enige verbazing: „Ik dacht: wat zegt ze nou eigenlijk precies?” Toch gaat de BBB’er ervan uit dat de partij van Omtzigt de deal blijft steunen.

Of dat zo is, zal volgende week blijken. Dan debatteert de Tweede Kamer over de asielbegroting. De oppositie is in ieder geval zeer gemotiveerd om stenen los te wrikken uit het fragiele bouwsel dat de coalitie neerzette.

Agenda

De Tweede Kamer heeft deze week herfstreces.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

Meer over
Parlementvaria

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer