BuitenlandVerkiezingen VS

„Harris moet het niet worden, maar Trump eigenlijk ook niet”

„Wie christen is, heeft het bij de komende verkiezingen niet gemakkelijk. Je moet van twee kwaden de beste kiezen”, zegt wiskundestudent Josef van het Geneva College in Beaver Falls. Na nog even doorvragen, zegt hij: „Met pijn in het hart stem ik toch maar op Trump. Kamala Harris is helemaal geen optie.”

28 October 2024 19:13
Het Geneva College in Beaver Falls, Pennsylvania. beeld RD
Het Geneva College in Beaver Falls, Pennsylvania. beeld RD

De zinspreuk van Geneva College, prachtig gelegen in de bossen ten noorden van Pittsburgh, luidt: ”Pro Christo et Patria” (Voor Christus en het vaderland). „We behoren eerst en vooral Christus te dienen en Hem te gehoorzamen. Vanuit die houding moeten we ons in woord en daad inzetten voor ons vaderland”, schrijft Calvin L. Troup, de president van Geneva College, in het voorwoord van het kwartaalmagazine van het instituut.

„Dat uitgangspunt heeft zeker ook consequenties voor onze maatschappelijke en politieke keuzes”, zegt Robert M. Frazier, hoogleraar christelijke filosofie aan Geneva. „Van Calvijn hebben we geleerd dat de overheid dienares van God is en met Abraham Kuyper zeggen we dat er geen enkele centimeter grond op deze aarde is die geen eigendom is van Christus. Een christen moet dus politiek betrokken zijn. Dat kan niet anders.”

Maar als Frazier wordt gevraagd wat dit in het huidige verkiezingsjaar betekent, fronst hij zijn wenkbrauwen. „Dat is heel moeilijk. Op wie kun je eigenlijk stemmen? Kamala Harris staat een goddeloos beleid voor. Maar is Trump zoveel geestelijker? Dat kun je absoluut niet zeggen. Ja, hij heeft enkele plannen die aansluiten bij wat de Bijbel ons voorhoudt. Maar tegelijk zijn er tal van punten waarop hij niet deugt; zijn persoonlijk, goddeloos leven, zijn voortdurend liegen en bedriegen, zijn aanzetten tot haat. Ja, ik stem wel op hem, maar met een zeer bezwaard gemoed.”

„Kamala Harris staat een goddeloos beleid voor. Maar is Trump zoveel geestelijker? Dat kun je absoluut niet zeggen” - Robert M. Frazier, hoogleraar christelijke filosofie aan Geneva College

Intense haat

In de kantine van het college vertelt Peter, student Bijbelwetenschappen, dat hij eigenlijk niet weet op wie hij moet stemmen. „Christenen hebben van de Heere Jezus gehoord dat ze hun naasten, ja zelfs hun vijanden, moeten liefhebben. Maar wat gebeurt er nu op het politieke toneel? Daar heerst de haat.”

Met nadruk zegt hij: „En die leeft aan beide kanten even sterk hoor. Trump is kandidaat van de haat, maar Harris is dat evenzeer.”

Eerlijk vraagt Peter zichzelf af of hij wel kan stemmen op politici „die leven bij de gratie van intense haat, niet anders doen dan elkaar door het slijk halen en politiek elkaar vernietigen. Ik vind dit zo ontzettend moeilijk.”

In het gesprek geeft hij toe dat voor de meeste studenten van Geneva College het abortusstandpunt van Kamala Harris en haar strijd voor emancipatie van lhbti’ers de doorslag geven om niet op haar te stemmen. „Maar dan is het nog een hele stap om vervolgens op Trump te stemmen. Zoals hij omgaat met Gods schepping (denk aan milieu en klimaat) en met Gods schepselen (denk aan de immigranten), dat strijdt met alles wat de Bijbel ons leert. En is de ene overtreding van Gods gebod minder dan de andere? Dat leert de Bijbel ons niet. Ik weet het echt nog niet op wie ik moet stemmen. En een groot aantal van mijn medestudenten weet het ook niet. We missen het redelijke midden.”

„Hoe Trump omgaat met Gods schepping en schepselen, dat strijdt met alles wat de Bijbel ons leert” - Peter, student Bijbelwetenschappen aan Geneva College

Negatieve reactie

Buiten op de campus geeft Steve Bout zijn visie op de verkiezingen. Zijn grootouders emigreerden vanaf de Veluwe naar Canada. Zijn ouders wonen in Brantford. „Ik hoef niet te stemmen. Ik ben Canadees. Maar het houdt me wel bezig.”

Bout merkt in gesprekken met zijn medestudenten dat er een bepaalde terughoudendheid is om over de politiek te praten. „Van docenten hoor ik dat dit in het verleden juist veel gebeurde. Een derde van de studenten op Geneva was toen Democraat; twee derde was Republikein.

Nu houden de meesten hun kiezen op elkaar. Alsof ze bang zijn voor een negatieve reactie van de ander. Of alsof ze zich schamen voor hun keus. Want ja, dat Kamala Harris het niet moet worden, staat wel vast. Maar Trump moet het eigenlijk ook niet worden. De presidentsverkiezingen plaatsen de Amerikaanse christenen voor een onmogelijk dilemma.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer