PolitiekZorgbegroting
Oppositie hekelt bezuinigingsplannen zorgminister Agema: „Volgens mij bent u gewoon VVD’er geworden”

Minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) trok tijdens haar eerste begrotingsbehandeling als bewindspersoon veel vuur aan van oppositiepartijen. Die vroegen zich hardop af: Waar is het Kamerlid Agema gebleven?

Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het debat over de begroting van haar ministerie. beeld ANP,  Lina Selg
Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het debat over de begroting van haar ministerie. beeld ANP,  Lina Selg

De Tweede Kamer debatteerde woensdag en donderdag over de zorgbegroting van minister Agema (PVV). Oppositiepartijen zijn kritisch over de ombuigingen die het kabinet wil doorvoeren.

„Volgens mij bent u gewoon een VVD’er geworden” - Jimmy Dijk, Tweede Kamerlid namens de SP

Maar ook zijn veel bezuinigingsplannen slecht onderbouwd, oordeelt het gros van de oppositie. Dat geldt volgens de oppositie ook voor de besparing van 250 miljoen die Agema eerder deze week aankondigde op subsidies voor preventie, bewegen en gezonde leefstijl. Een voorbeeld: Agema wil 40 miljoen euro besparen op zorg die onverzekerden krijgen, maar zei in het debat niet te weten om hoeveel mensen het precies gaat. „Hoe kun je dan al 40 miljoen inboeken?” vroeg CDA-Kamerlid Harmen Krul zich af.

Onvermijdelijk

Hoe dan ook, de bezuinigingen zijn onvermijdelijk, beweerde Agema herhaaldelijk in het debat, daarbij steeds verwijzend naar de 18 miljard die het kabinet minder wil uitgeven aan zorg. Daarmee joeg ze de linkse oppositiepartijen tegen zich in het harnas. Die fracties benadrukten in het debat dat de PVV in de verkiezingscampagne wel allemaal dure beloftes deed, zoals het schrappen van de bezuiniging op de ouderenzorg en het in zijn geheel afschaffen van het eigen risico, maar nu geen centimeter wil afwijken van het afgesproken begrotingskader. „Volgens mij bent u gewoon een VVD’er geworden”, sneerde Jimmy Dijk (SP) in de richting van de bewindspersoon.

Pandemische paraatheid

Ook het voornemen om 300 miljoen te bezuinigen op het zogenoemde programma pandemische paraatheid frustreert oppositiepartijen. Dat bevat onder meer de middelen die de GGD erna de coronapandemie bij kreeg om slagvaardiger te kunnen optreden bij uitbraken van infectieziekten. GroenLinks-PvdA en SP willen de hele ombuiging van tafel krijgen, maar daarvoor is geen meerderheid. Agema liet eerder deze week weten op zoek te gaan naar een alternatieve financiering voor pandemische paraatheid, maar liet details daarover nog achterwege.

Mirjam Bikker (ChristenUnie) deed daarom donderdag, samen met andere partijen, een voorstel om het eerder overeengekomen pakket voor pandemische paraatheid geheel intact te laten als Agema de alternatieve financiering vindt.

Palliatieve zorg

De CU-leider stelde ook voor om het totale subsidiebedrag voor de Regeling palliatieve terminale zorg en geestelijke verzorging thuis te verhogen met ruim 3 miljoen. In dat geval zijn er ook in 2025 voldoende middelen om elke cliënt te kunnen ondersteunen met vrijwillige zorg, lichtte ze toe.

Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie uitte tijdens het debat geregeld kritiek in de richting van Agema. Haar voormalig fractiegenoot René Claassen vroeg de minister waarom er nog steeds geen concrete plannen liggen om de personeelstekorten in de zorg tegen te gaan. Ook wilde het PVV-Kamerlid weten waarom Agema de mening van zijn partij niet meer deelt om alle private investeerders uit de zorg te weren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer