PolitiekAfghanistan
Kabinet blijft bij besluit: geen extra Afghaanse bewakers overbrengen

De manier waarop zijn voorganger Hanke Bruins Slot liet weten een beperkte groep Afghaanse bewakers en beveiligers naar Nederland te laten komen, verdient „geen schoonheidsprijs", aldus minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Hij sprak van „geen goed bestuur". Het kabinet blijft dan bij zijn besluit om deze groep niet naar Nederland te halen.

Redactie politiek
V.l.n.r. de ministers Ruben Brekelmans (Defensie), Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Casper Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en een topambtenaar van Buitenlandse Zaken. beeld ANP, Jeroen Jumelet
V.l.n.r. de ministers Ruben Brekelmans (Defensie), Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Casper Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en een topambtenaar van Buitenlandse Zaken. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Veldkamp moest woensdag in de Tweede Kamer het besluit verdedigen om een „afgebakende” groep Afghanen, die de Nederlandse ambassade en de missie in Uruzgan (2006-2010) hebben beveiligd, niet naar Nederland te laten komen. Het vorige kabinet wilde dat wel. Volgens Veldkamp ging het slechts om „welwillende intentie", waren ambtenaren tegen en lag er geen besluit in de ministerraad aan ten grondslag. Tot nog toe werden al ruim 4600 mensen uit Afghanistan overgebracht.

Volgens Veldkamp heeft zijn voorganger het ook niet op de juiste wijze bekendgemaakt. Het stond in een Kamerstuk „wat in wezen voor andere zaken was bedoeld”. Dergelijke kritiek op een voorganger gebeurt niet vaak. „Ik wil niets afdoen aan mijn ministeriële verantwoordelijkheid, maar daarmee verdient dit alles in mijn optiek geen schoonheidsprijs."

De oppositie en militaire vakbonden hebben scherpe kritiek op het kabinet. Zij zeggen dat de Afghanen gevaar lopen en dat Nederland een ereschuld naar hen heeft. De bewindsman zei het daar niet mee eens te zijn. Er zijn „geen nieuwe feiten” gevonden die aanleiding geven om de Afghanen toe te laten, zei hij. „Wij voeren een ruimhartig beleid.”

De afgebakende groep zou bestaan uit maximaal 48 ambassadebewakers en naar verwachting zo’n 150 beveiligers van de missie in Uruzgan. Inclusief kerngezin zou het om een kleine duizend mensen gaan. Het kabinet heeft echter niet kunnen vaststellen dat er wraakacties tegen deze Afghanen zijn, verklaarde Veldkamp. Hij blijft oog houden voor schrijnende gevallen.

De oppositie was niet overtuigd. „De redenering is onnavolgbaar”, zei Jan Paternotte (D66). „Een slap verhaal”, oordeelde Don Ceder (ChristenUnie). Sarah Dobbe (SP) vond dat het kabinet het gevaar dat deze mensen lopen aan het „bagatelliseren” is. De coalitiepartijen scharen zich achter het kabinet.

Een motie om de groep bewakers en hun gezinnen alsnog „bescherming te bieden in Nederland” werd ondertekend door een groot deel van de oppositie. Duidelijk is echter dat de motie het niet zal halen. SGP-Kamerlid Diederik van Dijk kwam met een eigen motie. Daarin vraagt hij het kabinet in het licht van de bereidheid van het kabinet, om oog te houden  voor schrijnende gevallen en bij overwegingen rond het overbrengen van bewakers „maximale coulance te betrachten”. Ook wil hij dat het kabinet het proces voor het overbrengen van schrijnende gevallen optimaliseert en de Kamer daarover informeert. Minister Veldkamp ontraadde beide moties.

„Een slap verhaal” - Don Ceder, Kamerlid ChristenUnie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer