PolitiekTweede Kamer
Kamer neemt afscheid van „SGP-stijlicoon” De Bruyne

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag afscheid genomen van SGP-persvoorlichter Menno de Bruyne in verband met zijn aanstaande pensionering. Hij functioneerde als „wandelende encyclopedie van de Kamer” en was een stijlicoon, aldus Kamervoorzitter Martin Bosma.

Redactie politiek
Menno de Bruyne in de Handelingenkamer van het Tweede Kamergebouw dat nu wordt gerenoveerd. beeld Gerhard van Roon
Menno de Bruyne in de Handelingenkamer van het Tweede Kamergebouw dat nu wordt gerenoveerd. beeld Gerhard van Roon

De 67-jarige De Bruyne, die in 1984 begon als voorlichter bij de SGP in de Tweede Kamer, „excelleerde op het Binnenhof, en ook nog even hier”, zei Bosma. Daarmee verwees hij naar de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.

„Officieel was hij fractievoorlichter van de SGP, maar hij heeft al die jaren natuurlijk ook gefunctioneerd als wandelende encyclopedie van de Kamer, de vraagbaak op het gebied van elke vraag inzake de parlementaire democratie, de omgevallen boekenkast inzake de Staten-Generaal en de geschiedenis van het Binnenhof –  kennis die hij tentoonspreidt bij zijn legendarische rondleidingen”, aldus de Kamervoorzitter. De Bruyne hoopt die overigens als hij „gezond en gezind mag blijven” nog af en toe te verzorgen, schrijft hij in het jongste nummer van SGP-blad De Banier.

Bosma noemde De Bruyne daarnaast „een stijlicoon, ook vandaag weer; met zijn tweedjasjes, ribbroeken en Britse petten is hij zo weggelopen uit het Britse parlement”.

De Kamervoorzitter van de PVV heeft de gewoonte iedere Kamerdag die hij voorzit een gedicht voor te dragen. Voor de vergadering van dinsdag vroeg hij aan De Bruyne of hij hem kon verblijden met een gedicht. De SGP’er koos ”Christus als hovenier” van Ida Gerhardt.

De Bruyne laat de Kamer achter zich ver voordat de verbouwing van het Binnenhof, waaraan hij verknocht was, is afgerond. Het afscheid „doet me wel wat”, erkende De Bruyne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
SGP

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer