Beoogd vicepremier Fleur Agema (PVV) wacht pittige uitdaging
Als zorgminister moet PVV’er Fleur Agema (47) een einde maken aan het Haagse mismanagement en de doorgeslagen marktwerking in de zorg, waar ze als Kamerlid jarenlang tegen fulmineerde. En dan krijgt ze ook het vicepremierschap er nog bij.
Fleur Agema, die lijdt aan MS, voert al 17 jaar onafgebroken het woord voor de PVV op het gebied van zorg. In die hoedanigheid roept ze in de Kamer al jaren om „meer handen aan het bed” en ageert ze vooral tegen het Haagse mismanagement en de doorgeslagen marktwerking. Of het nu gaat om de sluiting van streekziekenhuizen, de hoge regeldruk of de personeelstekorten in de zorg, Agema wijst consistent die twee oorzaken aan. In haar betogen over doorgeslagen marktwerking schuurt Agema dicht aan tegen partijen als PvdA en SP. Sterker nog, Agema is een van degenen die de PVV op de kaart hebben gekregen als een sociaal-cultureel rechtse, maar een sociaal-economisch linkse partij.
Ook draagt ze met verve uit dat Den Haag de Nederlander weer op één moet zetten. „De regering rent wel voor nieuwkomers maar laat onze eigen gepensioneerden en onze ouderen barsten”, aldus de PVV’er in een debat over woon- en zorgplannen voor ouderen begin 2023.
„Muntjes tellende bestuurder”
In debatten zocht Agema in de afgelopen zeventien jaar dat ze Kamerlid is, verbaal de randjes op. „Ik ben het zat dat ik hier iedere keer debatten sta te houden met een minister die allemaal mooie praatjes en zwetsverhalen staat te houden”, zei ze eind september 2022 in een debat met minister Conny Helder (Langdurige Zorg). De beschuldiging die haar ambtgenoot oud-minister Ernst Kuipers (Zorg) medio 2023 in een debat naar zich toe kreeg loog er ook niet om: „Hier spreekt een koude kille, muntjes tellende bestuurder.”
Die scheldkannonades kunnen als een boemerang bij haar terugkeren als ze straks zelf aan de knoppen zit.
De zorgparagraaf in het hoofdlijnenakkoord laat weliswaar veel ruimte over aan de bewindspersoon om zijn of haar eigen beleid uit te stippelen, maar voor verbeterslagen ontbreekt wel de nodige financiële armslag. De nieuwe coalitie bezuinigt ruim 1,1 miljard per jaar op de langdurige en curatieve zorg. Daar valt onder meer de wijkverpleging onder.
De halvering van het eigen risico vanaf 2027, die zo'n 5 miljard per jaar zal gaan kosten, maakt dat er voor andere plannen in de zorg weinig geld overblijft.
Als vicepremier van de grootste regeringspartij is Agema straks in principe de eerste in de rij die taken van beoogd premier Dick Schoof zal moeten waarnemen als die afwezig is. Daarvoor is het van belang dat Agema ook op andere beleidsterreinen het woord kan voeren. Het is de vraag hoeveel trek de PVV’er daarin heeft, naast haar zware zorgportefeuille.
Kikkers
Met het vertrek van Fleur Agema uit de fractie krijgt Wilders vermoedelijk meer aan zijn hoofd. Agema is „een van de negen” PVV’ers die in 2006 met Wilders in de Kamer werden gestemd en haar invloed in de fractie is groot. Ze staat bekend als iemand die de spreekwoordelijke kikkers in de kruiwagen houdt, zodat Wilders zich meer kan richten op wat er buiten de PVV gebeurt. Zeker nu de fractie na de verkiezingen van 22 november enorm is uitgebreid en vernieuwd, zal Wilders Agema vermoedelijk nog gaan missen.
Agema heeft een relatie met PVV-Kamerlid Léon de Jong. Samen hebben ze een dochter.
„Ik ben het zat dat ik hier iedere keer debatten sta te houden met een minister die allemaal mooie praatjes en zwetsverhalen houdt” - Fleur Agema, PVV