Kerk & religieTentoonstelling
Honderden scholieren naar Bijbel Expo in Goes

De Bijbel Expo in Goes is een succes geworden, vindt Jan Willem Slager. „De reizende expositie over de Bijbel is in oktober bezocht door 500 scholieren en bijna net zo veel anderen.”

Jan van Reenen
Jan Willem Slager (l.) en ds. Joshi van Veen bij een drukpers. beeld Jan van Reenen
Jan Willem Slager (l.) en ds. Joshi van Veen bij een drukpers. beeld Jan van Reenen

Slager is directeur van Logos Instituut, dat gevestigd is in De Bilt en zich bezighoudt met vragen over de Bijbel. Het instituut was vorig jaar in de gelegenheid om de Bijbel Expo over te nemen van Vianova , voorheen de Belgische Evangelische Zending (BEZ). Slager: „Het is gelukt om in oktober de eerste reizende expositie te houden in mijn woonplaats Goes. Op deze expo wilden we de geschiedenis van de Bijbel laten zien, maar ook hoe belangrijk het is dat wij Gods Woord hebben.”

„Op deze expo wilden we de geschiedenis van de Bijbel laten zien” - Jan Willem Slager, directeur Logos Instituut

Goese kerken, verenigd in het initiatief GoedNieuwsGoes , tekenden voor de organisatie. In de stichting hebben zich zeven Goese kerken missionair verbonden: de protestantse gemeente Goes, de evangelische gemeente Rafaël, de Nederlandse gereformeerde Ontmoetingskerk, de vrije evangelische gemeente Bethelkerk, de christelijke gereformeerde Maranathakerk, het Leger des Heils (Korps Goes) en de hervormde gemeente De Levensbron. De kerken leveren vrijwilligers voor de Bijbel Expo. Evangelische gemeente Rafaël stond haar gebouw De Basis af voor de tentoonstelling.

Jan Willem Slager. beeld Jan van Reenen

Ds. Joshi van Veen van deze gemeente, die in het gebouw aanwezig is, vindt de expo belangrijk. „De Bijbel staat aan de basis van het christelijk geloof. Het is Gods goede nieuws, voor de hele stad Goes. Gods Woord keert niet ledig terug, maar is als een bui die neerdaalt, in de vorm van regen of sneeuw. Er zullen scholieren geweest zijn die ontvankelijk waren voor het Woord, maar het kan ook zijn dat het Woord kwam als een sneeuwbui die op harde grond bleef liggen. Maar wie weet wanneer deze in de aarde komt.”

Drukpers

De drukpers werkt. Vrijwilligster Maaike Tent doet voor hoe men vroeger Bijbels drukte. Eerst smeert ze inkt op een plaat. Daarna wrijft ze die inkt op losse letters in een houten blok. Vervolgens komt er een blad papier overheen, dat zo stevig mogelijk wordt aangedrukt. Als dat gebeurd is, haalt ze de pers omhoog en pakt ze het blaadje papier op. Het is bedrukt met de woorden uit Johannes 3:16. Bezoekers kunnen de tekst meekrijgen, naar keuze in de Statenvertaling of de NBV.

Tent heeft diverse groepen rondgeleid. „De interesse verschilt per klas en per kind”, zegt ze. „De grotten van Qumran, waar de Dode Zeerollen zijn gevonden, konden de meeste kinderen wel boeien. Ook de drukpers, de computerschermen en de quiz konden rekenen op hun interesse.”

Hiëroglyfen

Slager wijst op andere interessante dingen, zoals reproducties van de potten waarin de rollen van Qumran gevonden zijn en een kleine replica van de steen van Rosetta, waardoor het mogelijk werd het hiërogliefenschrift te vertalen. Hij wijst naar de multimediale middelen, waardoor leerlingen de geschiedenis van de zondvloed kunnen horen of een kaart met de zendingsreizen van Paulus kunnen zien.

Hoofdbestanddeel van de Bijbel Expo is een vijftal panelen. Het eerste gaat over het ontstaan van het schrift. Scholieren kunnen een kleitablet in hun hand houden en met spijkerschrift hun naam schrijven. Het tweede paneel gaat over hiëroglyfen, het geheimzinnige schrift uit Egypte. „Mozes heeft het gekend”, vermoedt Slager.

Het volgende paneel gaat over het ontstaan van het alfabet, waarbij een deel van een oude Syrische Bijbelvertaling te zien is. Daarna volgt de vondst van de Dode Zeerollen in Qumran, waaruit bleek hoe betrouwbaar de Bijbeltekst was overgeleverd. Het laatste paneel toont de komst van de Statenbijbel in Nederland. In een kast met een glazen deksel ligt een kopie van een Ravesteynbijbel uit 1637. Slager: „We hebben bij het laatste paneel de hulp gehad van de Gereformeerde Bijbelstichting.”

„De grotten van Qumran, waar de Dode Zeerollen zijn gevonden, konden de meeste kinderen wel boeien” - Maaike Tent, vrijwilligster Bijbel Expo

VR-brillen

De Bijbel Expo is volgens Slager succesvol geweest qua aantallen. „Ongeveer 500 scholieren zijn komen kijken. Het gaat dan om de groepen 7 en 8 van de basisschool en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Er kwamen leerlingen van rooms-katholieke en protestants-christelijke scholen en van het reformatorisch onderwijs. Daarnaast is de expo bezocht door allerlei groepen en particulieren. In een maand tijd zijn er bijna 1000 bezoekers geweest.”

Hij deelt mee dat diverse kerken belangstelling hebben voor de reizende tentoonstelling. „De expo gaat binnenkort in ieder geval naar de evangelisatiepost Antwerpen-Merksem van de Gereformeerde Gemeenten.”

Jan Willem Slager samen met ds. Joshi van Veen op de Bijbel Expo in Goes. beeld Jan van Reenen

Voor het zover is, wil Logos de expo uitbreiden, onder andere met een aantal VR-brillen waarmee Bijbelse filmpjes te zien zijn. Slager: „We hebben er nu een. Die is heel populair onder jongeren.”

Verder kijkt hij uit naar een aantal nieuwe objecten. „Ik sta in contact met een verzamelaar die een originele dobbelsteen en een speerpunt van Romeinse soldaten heeft. Als we die objecten kunnen verkrijgen, komen de bezoekers nóg dichter bij de wereld van het ontstaan van de Bijbel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer