Fototentoonstelling
Foto's werpen nieuwe blik op eeuwenoude Bijbelverhalen

In de Grote Kerk in Sint Jacobiparochie is deze zomer ”Zie mij. De Bijbel in foto’s” te zien. In deze tentoonstelling koppelt beeldend kunstenaar Caroline Waltman foto’s uit onder meer Israël, Jordanië en Egypte aan teksten uit de Bijbel.

Bauke Boersma
Een foto van een tafereel uit een van de „brongebieden van de Bijbel”, die te zien is op een tentoonstelling in Sint Jacobiparochie. Op de expositie wordt niet vermeld waar de foto’s zijn gemaakt. beeld Bijbels Museum, Caroline Waltman
Een foto van een tafereel uit een van de „brongebieden van de Bijbel”, die te zien is op een tentoonstelling in Sint Jacobiparochie. Op de expositie wordt niet vermeld waar de foto’s zijn gemaakt. beeld Bijbels Museum, Caroline Waltman
Een echtpaar in Efeze. beeld Bijbels Museum, Caroline Waltman

Ze zijn oud, de man en de vrouw op een van de foto’s die te zien zijn in de Grote Kerk in het Friese Sint Jacobiparochie. Ze staan hand in hand en kijken recht in de lens van Caroline Waltman, beeldend kunstenaar en fotograaf. Waltman maakte de foto in Efeze, een plaats die voorkomt in de Bijbel. Efeze was in de klassieke oudheid een belangrijke haven- en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië. Tegenwoordig ligt het in de Turkse provincie Izmir.

Naast de foto van het echtpaar hangt een tekst uit Lukas 1: „En Zacharias zei tot de engel: Waarbij zal ik dat weten? Want ik ben oud, en mijn vrouw is verre op haar dagen gekomen.”

Waltman ontmoette de man en de vrouw op een van haar reizen door de brongebieden van de Bijbel. „Ik vroeg of ik een foto van ze mocht maken en dat was goed. We communiceerden met handen en voeten, want ze spraken alleen Turks. Maar ze begrepen wat de bedoeling was.”

Het leverde volgens Waltman een „pure foto” op. Ze koppelde de foto later aan de tekst uit Lukas. In de Grote Kerk wordt niet vermeld waar de foto’s zijn gemaakt. Daar is bewust voor gekozen, zegt Waltman. „We willen de kijker niet overvoeren met informatie. De aandacht moet uitgaan naar het beeld en de bijbehorende Bijbeltekst.”

Zestien landen

De foto uit Efeze maakt deel uit van de tentoonstelling ”Zie mij. De Bijbel in foto’s”, een productie van het Bijbels Museum en Caroline Waltman, in samenwerking met Stichting Alde Fryske Tsjerken, eigenaar van de Grote Kerk, en Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk.

Er is een selectie te zien van de foto’s die Waltman in zestien verschillende landen maakte voor een boekproject. De foto’s werpen een nieuwe en eigentijdse blik op de eeuwenoude verhalen uit de Bijbel. Om die reden passen ze ook goed bij het Bijbels Museum, zei directeur Carolien Croon eind juni bij de opening van de tentoonstelling. „Als Bijbels Museum bieden wij bezinning, bezieling en inspiratie. We proberen via kunst even stil te staan en te reflecteren.”

„ We proberen via kunst even stil te staan en te reflecteren” - Carolien Croon, directeur Bijbels Museum

De tentoonstelling was de afgelopen jaren te zien in onder meer Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Ter Apel en Zwolle. Sint Jacobiparochie is de laatste plaats waar de tentoonstelling is te zien; hierna stopt de reis.

De getoonde Bijbelverzen zijn in de Grote Kerk te lezen in zes talen: Nederlands, Fries, Engels, Duits, Arabisch en Tigrinya, de taal die in Eritrea en delen van Ethiopië wordt gesproken. Het Fries is speciaal vanwege de locatie aan het rijtje toegevoegd, aldus Croon.

Contact

Hillie Blaak, voorzitter van Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, is blij met de expositie. Ze prijst vooral het verbindende karakter van de tentoonstelling. „Die foto’s roepen eigenlijk op tot contact. Ze laten de overeenkomsten tussen mensen zien, waar ze ook wonen en wat ze ook geloven.”

Dat de tentoonstelling in Sint Jacobiparochie is te zien, is mede te danken aan de vrijwilligers van het Kultureel Sintrum, zegt Blaak. „En we krijgen hulp van een aantal bewoners van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie. Samen zorgen we ervoor dat de kerk deze zomer drie middagen per week open kan zijn.”

”Zie mij. De Bijbel in foto’s”, is tot 22 september te zien in de Grote Kerk in Sint Jacobiparochie (vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer