Kerk & religie
Bijbels museum in Frankfurt am Main blijft open

Het Bijbels museum in Frankfurt am Main blijft open. Voortaan zal de instelling echter 40 procent van haar budget zelf bijeen moeten brengen.

Redactie kerk
Het Bibelhaus Erlebnismuseum in Frankfurt am Main. beeld Bibelhaus Erlebnismuseum
Het Bibelhaus Erlebnismuseum in Frankfurt am Main. beeld Bibelhaus Erlebnismuseum

Daartoe heeft de synode van de Evangelische Kerk in Hessen en Nassau (EKHN) eind vorige maand besloten, bericht de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. De EKHN, een van de twintig lidkerken van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), zal het ”Frankfurter Bibelhaus Erlebnismuseum” vanaf 2025 nog met 300.000 euro per jaar bijstaan.

Drie jaar geleden besloot de synode in het kader van bezuinigingen haar jaarlijkse bijdrage aan het Bijbels museum per 31 december 2024 stop te zetten. Gelijktijdig verzocht zij het museum na te denken over een nieuw concept, dat mogelijk wel toekomstbestendig zou zijn.

Het ”Bijbelhuis belevenismuseum” moet nu in nog sterkere mate een „leerplek” worden die de „Bijbelse wortels van cultuur, beschaving en religies” laat zien. Verder moet het gaan bijdragen aan „interreligieus begrip”. In de debatten tijdens de synode benadrukten meerdere afgevaardigden het pedagogisch belang van de instelling, aldus Idea.

Het Frankfurter Bibelhaus Erlebnismuseum is het grootste Bijbels museum in Duitsland. Het zou het enige Bijbels museum in Duitsland zijn dat het ontstaan van de Heilige Schrift tussen de tweede eeuw voor en de tweede eeuw na Christus belicht aan de hand van originele archeologische vondsten. Het museum heeft een contract met de Israel Antiquities Authority, waardoor het opgravingsvondsten uit Israël zelfstandig kan tentoonstellen. Jaarlijks trekt het zo’n 20.000 bezoekers.

Lees ook:

Bijbels museum in Frankfurt met sluiting bedreigd (RD.nl, 18-11-2020)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer