Economie
NVM wil dat omwonenden nieuwbouw minder bezwaar maken

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

ANP

„Elk initiatief lijkt de nek te worden omgedraaid met bezwaren. Er zijn altijd goede redenen te bedenken waarom je tegen nieuwe woningen in je buurt bent. Maar ik vraag burgers rekening te houden met het algemeen belang. Dan kunnen we deze crisis sneller overwinnen”, zei ze tijdens het bekendmaken van de ontwikkelingen op de huizenmarkt in het derde kwartaal.

Makelaars zien volgens haar veel schrijnende gevallen onder kopers, zoals jongeren die noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen en getrouwde mensen die niet kunnen scheiden en daarom bij hun partner blijven. Ongeveer 400.000 huishoudens zoeken een woning, maar per jaar komen er veel minder woningen bij dan dat. „Het probleem zit niet in de bouw, want met prefab kan je in vier maanden een woning neerzetten. Regelgeving is het probleem.”

Gerssen vindt dat de belangen van huizenzoekers zwaarder moeten wegen dan die van bezwaarmakers en dat procedures minder lang moeten duren. „We moeten alles aanpakken om meer woningen te realiseren. Ook op relatief kleine grondstukken kunnen woningen gerealiseerd worden”, benadrukt ze.

Ook herhaalde ze donderdag de wens van de makelaarsvereniging voor minder strenge regels. „Soms ligt nadruk te veel op het strikt naleven van regels en wordt de bedoeling van die regels uit het oog verloren. Kijk vooral naar achterliggende principes in plaats van naar de regels zelf.”

De NVM meldt verder dat in de eerste negen maanden van dit jaar bijna 23.200 nieuwbouwhuizen in de verkoop zijn gezet. Dat is meer dan in de eerste drie kwartalen van 2021, 2022 en 2023, maar met een gemiddelde van nog geen 7800 per kwartaal is het volgens de makelaarsvereniging „historisch laag”. In de piekjaren 2018 tot en met 2020 lag dit nog rond de 9000 huizen. Dat het aantal nieuwe huizen is gedaald, onderstreept de noodzaak voor een hogere productie van nieuwbouwhuizen om aan de vraag te voldoen, aldus de NVM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer