Economie
EU-diplomaten akkoord met 35 miljard euro voor Oekraïne

Ambassadeurs van de EU-landen zijn akkoord gegaan om 35 miljard euro bij te dragen aan een lening die de EU en de zogenoemde G7-groep gezamenlijk aan Oekraïne willen verstrekken, zo bevestigen diplomaten.

ANP

De lening wordt gedekt door de opbrengsten op Russische tegoeden die in de EU staan geparkeerd. Vanwege sancties die de EU-landen instelden na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 werden die Russische tegoeden bevroren.

De G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en de Europese Unie hebben in de zomer afgesproken te zullen samenwerken om Oekraïne financieel te steunen en zo snel mogelijk 45 miljard euro aan Kyiv over te maken.

Wat de EU-ambassadeurs betreft mag Kyiv het geld vrij besteden en zijn er geen beperkende instructies. Het voorstel moet nu nog worden goedgekeurd door bewindspersonen uit de EU-landen en door het Europees Parlement.

De EU-ambassadeurs konden het nog niet eens worden over een comfortabeler en beter te voorspellen gebruik van de Russische tegoeden. Nu worden de Russische sancties steeds voor zes maanden verlengd. De meeste EU-landen willen die termijn verlengen naar 36 maanden. Dat zou onder meer de Russische tegoeden als onderpand van de lening voor Oekraïne voor een langere periode veiligstellen.

Maar over sancties moeten alle 27 EU-landen het eens zijn. Hongarije is tegen een langere periode voor de Russische sancties en wil een besluit hierover uitstellen. „Wij geloven dat over deze kwestie na de Amerikaanse verkiezingen moet worden beslist. Dat is het Hongaarse standpunt”, zei Mihály Varga, de Hongaarse minister van Financiën, dinsdag na een ministersbijeenkomst in Luxemburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer