Economie
Beljaarts ziet af van voorstel tot verruiming bezorgtijd PostNL

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) ziet voorlopig af van een voorstel om PostNL een dag extra te geven voor de bezorging van brieven en kaarten van consumenten. Dat heeft de bewindsman gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid zich uitsprak tegen het plan. Veel partijen zien in deze maatregel geen oplossing voor de al jaren dalende betrouwbaarheid van de postbezorging.

ANP

Beljaarts benadrukte dat hij nog geen besluit heeft genomen, maar slechts een oplossing aan de Kamer wilde voorleggen voor een urgent probleem. „Aan nu niets doen zitten consequenties”, waarschuwde de minister de Kamer. „Wat niet mijn voorkeur heeft, maar ik ben niet doof voor uw zorgen. Bij deze zal ik dan ook geen voorstel indienen, en daarover ben ik uiteraard wel teleurgesteld.”

Beljaarts opperde vorige week om PostNL 48 uur te geven voor de bezorging van consumentenpost. De huidige norm van 24 uur wordt in de praktijk niet vaak genoeg gehaald, en het is volgens de minister niet realistisch te verwachten dat dit snel verbetert. De maatregel zou ook aansluiten bij wat gebruikers aangeven belangrijk te vinden, zei de minister. Zij verkiezen „betrouwbaarheid boven bezorgsnelheid”.

De Kamer vond dat Beljaarts daarmee te makkelijk meebewoog met de wensen van PostNL. De „strenge eisen”die de minister zei te verbinden aan deze versoepeling, maakten weinig indruk. „Ik vind het magistraal onderhandeld van PostNL als ze dit voor elkaar krijgen”, oordeelde BBB-Kamerlid Henk Vermeer.

Zelf vond Beljaarts dat hij juist streng was voor PostNL. Als het bedrijf zijn zin had gekregen, was de bezorgtijd naar drie dagen gegaan en had de overheid tot wel 30 miljoen euro subsidie betaald om de zogeheten universele postdienst overeind te houden. Zelf gaf de minister overigens ook al aan niet overtuigd te zijn van de noodzaak van staatssteun.

NSC’er Femke Zeedijk gelooft evenmin dat PostNL er financieel zo slecht voorstaat dat staatssteun gerechtvaardigd is. Zowel op post als pakketten wordt winst gemaakt, zei zij. En het bedrijf keerde in 2022 via dividend en inkoop van eigen aandelen nog 330 miljoen euro uit aan de eigen aandeelhouders. „Hoe is het mogelijk dat een bedrijf ruim een jaar na zo’n transactie bij de overheid komt bedelen om geld?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer