Economie
Avantium schiet omhoog op positief gestemd Damrak

De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag hoger geëindigd, waarbij beleggers zich vooral optrokken aan een sterk begin van de beurzen in New York. Daarmee waren ze ongevoelig voor de onrust op de financiële markten in China, waar teleurstelling over stimuleringsmaatregelen voor de economie overheerste. Bij de kleinere fondsen schoot de ontwikkelaar van bioplastic Avantium omhoog.

ANP

De AEX eindigde de dag 0,6 procent hoger op 915,68 punten. De MidKap won ook 0,6 procent tot 897,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot ongeveer 1 procent.

Avantium werd bijna 17 procent meer waard. Een plantaardig alternatief voor plastic verpakkingen van het Amsterdamse speciaalchemiebedrijf kreeg van een Amerikaanse toezichthouder goedkeuring voor gebruik als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen. In Europa heeft het bedrijf die goedkeuring al.

Het aandeel PostNL zakte 0,9 procent nadat bekend was geworden dat het kabinet een eerder plan voor ruimere bezorgtijden voor post terugdraait. De beslissing, die PostNL moet helpen een betrouwbaardere postbezorger te zijn, had te weinig draagvlak in de Tweede Kamer.

ING was met een daling van 2,4 procent de verliezer bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Analisten van Deutsche Bank haalden de bank van de kooplijst af. Ook het koersdoel werd verlaagd.

In de chipsector verwerkten beleggers omzetcijfers van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 39 procent stijgen dankzij de sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI). Chipfondsen op de Amsterdamse beurs bogen eerdere verliezen om in winst. ASML, dat machines levert aan TSMC, eindigde ruim 2 procent hoger. ASMI was met een winst van 2,3 procent de sterkste stijger in de AEX.

De euro was 1,0951 dollar waard, tegen 1,0972 dollar een dag eerder. De olieprijzen zakten opnieuw, na eerdere verliezen door zorgen over de afzwakkende Chinese economie. Een vat Amerikaanse olie verloor 0,8 procent tot 72,93 dollar per vat. Brent-olie verloor 1 procent aan waarde tot 76,40 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer