Economie
Duitsland is somberder over economie en voorspelt krimp in 2024

De Duitse regering is somberder geworden over de economie. De regering in Berlijn voorspelt in een nieuwe raming 0,2 procent economische krimp in 2024, terwijl eerder de verwachting was dat de grootste economie van Europa zou groeien.

ANP

Het Duitse ministerie van Economische Zaken gaf in april nog de prognose dat het bruto binnenlands product dit jaar met 0,3 procent zou stijgen. Maar handelsspanningen, hoge rentelasten en een „moeilijkere concurrentiepositie” zorgen voor een verslechterd beeld in de tweede jaarhelft.

In 2025 kan de economie weer aantrekken, denkt het ministerie. Hoe snel en sterk het herstel zal zijn, hangt volgens economieminister Robert Habeck af van de mate waarin de regeringscoalitie van sociaaldemocraten, groenen en liberalen haar plannen voor groei kan invoeren.

De coalitie onder leiding van bondskanselier Scholz werd het in juli eens over die groei-initiatieven. Die bestaan onder andere uit het stimuleren van private en publieke investeringen en het gebruik van groene energie. Daarnaast wil Habeck minder bureaucratie, onder andere bij het toezicht op dataverwerking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer