MuziekMuziekprijs
Edison Klassiek Oeuvreprijs voor pianist Ronald Brautigam

Pianist Ronald Brautigam heeft maandag in Leusden de Edison Klassiek Oeuvreprijs gekregen.

Redactie muziek
Pianist Ronald Brautigam. beeld Marco Borggreve
Pianist Ronald Brautigam. beeld Marco Borggreve

De jury van de Edison is lovend over de Nederlandse pianist, die in oktober 70 werd. „Op Ronald Brautigam lijken de jaren geen vat te hebben. In binnen- en buitenland concerteert de pianotrots van Nederland op het hoogste niveau, met passie en energie. (…) Zijn indrukwekkende discografie beslaat de pianowerken van Beethoven, Mozart en Haydn; de Weense klassieken lopen als een rode draad door Brautigams pianistische leven. (…) Brautigam speelt niet alleen het grote repertoire, maar is ook een pleitbezorger voor minder bekende muziek van componisten als Carl Maria von Weber en Johann Wilhelm Wilms. Van zijn vroegste samenwerkingen met grootheden als de violisten Jaap van Zweden en Isabelle van Keulen tot een hecht partnerschap met cellist Christian Poltéra: ook in kamermuziek is Ronald Brautigam een van de allergrootsten van ons land.”

Op 1 oktober werd Brautigam ook in het zonnetje gezet. Toen kreeg hij na afloop van een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw de Concertgebouw Penning uitgereikt. Hij trad 268 keer in het Concertgebouw op.

Maandagavond werden in het AFAS Theater Leusden ook alle andere Edisons Jazz en Klassiek uitgereikt. De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer