MuziekOrgelingebruikname
De Oosterpoort van hervormd Woudenberg neemt Nijsseorgel in gebruik

Kerkelijk centrum De Oosterpoort van de hervormde gemeente Woudenberg neemt 12 oktober een Nijsseorgel in gebruik. Het orgel is afkomstig uit De Open Hof in Soest.

Redactie muziek
Het Nijsseorgel in kerkelijk centrum De Oosterpoort van de hervormde gemeente Woudenberg. beeld Piet Zandee
Het Nijsseorgel in kerkelijk centrum De Oosterpoort van de hervormde gemeente Woudenberg. beeld Piet Zandee

Medewerking aan de ingebruikname verlenen de voormalige cantor-organist van De Open Hof in Soest, Tjalling Roosjen, organist Arjan Veen en de plaatselijke organisten Bernhard Slijkhuis, Diederik Bos, Arie Rijksen en Steven Luitjes. Daarnaast zingt het vocaal ensemble Organum Vocalis onder leiding van Arjan Veen.

Het orgel is in 1997 gebouwd door A. Nijsse & Zoon, orgelmakers uit het Zeeuwse Oud Sabbinge. Adviseur was Jean Telder. De dispositie draagt de kenmerken van de Hollandse orgels uit de 18e eeuw. Na sluiting van De Open Hof in 2021 is het Nijsseorgel in datzelfde jaar aangekocht door de hervormde gemeente Woudenberg voor plaatsing in het daar nieuw te bouwen kerkelijk centrum De Oosterpoort. De orgelcommissie oordeelde in 2021 dat het Nijsseorgel een helder, levendig en evenwichtig klankbeeld heeft en geschikt is zowel voor begeleiding van de gemeentezang als voor literatuurspel en concertmatig gebruik.

Het orgel telt 853 pijpen. Een gedeelte van het pijpwerk is uitgevoerd in grenenhout. Het betreft met name de Bourdon 16’ en het groot octaaf van zowel de Holpijp 8’ als de Roerfluit 8’. Het overige pijpwerk is van orgelmetaal en heeft een loodgehalte van circa 95 procent. Alleen de bekers van de Trompet 8’ hebben een lager loodgehalte vanwege de benodigde sterkte van de bekers en de gewenste resonans. Het instrument telt  dertien stemmen, verdeeld over hoofdwerk en nevenwerk. De drie pedaalstemmen zijn een transmissie van het hoofdwerk.

De ingebruikname op zaterdag 12 oktober begint om 20.00 uur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer