Kerk & religieToogdag Gereformeerde Bijbelstichting
Toogdag GBS: „Het Woord kan weg zijn als de majesteit van dat Woord niet meer gevoeld wordt”

„Ezechiël 3 brengt ons terug naar een verwarrende tijd van verharding”, zei ds. A.C. Rijken op de toogdag van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) in Barneveld. „Maar zelfs in de ballingschap wil Hij Zijn Kerk behouden.”

Het is een „grote opdracht” om de Statenvertaling te bewaren voor toekomstige generaties. beeld Niek Stam
Het is een „grote opdracht” om de Statenvertaling te bewaren voor toekomstige generaties. beeld Niek Stam

„De eersten kwamen rond half tien het parkeerterrein al oprijden”, zegt koster Wout Hazeleger. Hij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het kerkgebouw van de Barneveldse gereformeerde gemeente in Nederland, waar de toogdag gehouden wordt. Er zijn ruim duizend bezoekers op de bijeenkomst afgekomen, bijna tweehonderd meer dan vorig jaar.

Verharding

Ds. A.C.Rijken, hersteld hervormd emeritus predikant uit Haaften, spreekt in zijn openingswoord over Ezechiël 3:3. „Dit vers brengt ons terug naar een verwarrende tijd van verharding.” Hij trekt de lijn door naar nu: „Denk aan het oorlogsgeweld wereldwijd. En dan de verruwing van het taalgebruik, tot in de Tweede Kamer toe. In die wereld kunnen we nog in alle rust samenkomen. Is dat geen wonder?”

Volgens de predikant moet in deze tijd niet gezegd worden wat men graag wil horen, maar dient er gewaarschuwd te worden. „De boekrol die Ezechiël moest eten, was het eerlijke Woord van God. In die rol stonden „klagingen, zuchtingen en wee”. Was er dan niets in van Gods barmhartigheid? Dat lag allemaal nog zeer verborgen. De profeet moet het volk ernstige woorden aanzeggen vanwege het oordeel.”

Ondanks alle verharding en verwarring gaat de Heere door, zegt ds. Rijken. „Zelfs in de ballingschap wil Hij Zijn Kerk behouden en daarna verlossen en herstellen, om de arbeid van Christus.”

Wonder

Hoe kun je preken als je Christus niet kent, zegt ds. A.F.R. van de Veen tijdens de tweede toespraak. Saulus van Tarsen was volgens de predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Ede zo iemand: onbekeerd, maar toch een theologiestudent. „Als een briesende leeuw ging hij naar Damascus om de Kerk te vervolgen, maar onderweg gebeurde er een groot wonder: hij werd neergeveld.”

„Op één punt brengt God Zijn volk: zij worden zondaar voor God” - Ds. A.F.R. van Veen, oud gereformeerde gemeente in Nederland te Ede

Het is volgens ds. Van de Veen belangrijk dat het begin van het geestelijk leven goed is. „De toeleidende wegen naar Christus zijn zo verschillend. Maar op één punt brengt God Zijn volk: zij worden zondaar voor God. Bent u door het geloof gestorven aan alles wat geen God en Christus is?”

Woord

Ds. A. Verschuure, predikant van de gereformeerde gemeente in Genemuiden, ziet dat het Woord nu nog niet weg is uit Nederland. „Er zijn nog nooit zo veel Bijbels in Nederland geweest als nu. En toch kan het Woord weg zijn wanneer het beslag van het Woord wijkt; als de majesteit van dat Woord niet meer gevoeld wordt.”

De predikant haalt enkele lessen uit 1 Koningen 17:17-24, over de gestorven zoon van de weduwe van Zarfath. De vrouw moest haar dode zoon aan Elia geven. „Onze kinderen zijn geleend. Hoe gaan wij met hen en onze genadetijd om? Elia vraagt de weduwe om haar dode kind. God raapt op wat midden in de dood ligt. Dat is een wonder van opzoekende liefde. Je kunt niet te dood of onrein zijn voor God. Hij hoeft maar één woord te spreken: „Leef.”” De tekst biedt ook hoop voor ouders met kinderen die het geloof vaarwel gezegd hebben, aldus ds. Verschuure. „Voor God zijn ze niet onbereikbaar.”

Opdracht

Ds. A. van Voorden, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland in Leerdam, spreekt naar aanleiding van Psalm 27 over de noodzaak van hemels onderwijs. „De levende kerk is bevreesd voor verkeerde stappen. Bij verkeerde stappen trekt Hij Zich terug en laat Hij ons voelen wie we nog zijn, na ontvangen genade.”

Volgens hem is het een „grote opdracht” om de Statenvertaling te bewaren voor toekomstige generaties. „Er zal echt weleens een woordje veranderd moeten worden. Maar het is een zoektocht, een worsteling. Psalm 27 is ons tot voorbeeld met de woorden: „Heere, leer mij Uw weg.””

Binnenkamer

Ds IJ.R. Bijl spreekt aan de hand van Jesaja 26:20 over het belang om in de binnenkamer te gaan. „Daar is reden voor, namelijk de gerichten die over de aarde gaan.” De predikant wijst op verschillende „gerichten” die op dit moment plaatsvinden. „De volkomen ontwrichting in maatschappij en regering en de technologische ontwikkelingen. Een Nobelprijswinnaar is bang dat de kunstmatige intelligentie eens de overhand zal krijgen op mensen. En op kerkelijk gebied kunnen er bijna niet twee mensen door één deur.”

De predikant wijst de bezoekers erop dat het nodig is om in de binnenkamer werkzaam te blijven. „Al verkeert u in die binnenkamers, de Heere wil u oefenen in de volharding, in het smeken. Maar er kan ook een ontzaglijke ontdekking aan een verborgen zonde zijn. Dit totdat de gramschap overgaat. Het volk dat in de schuilplaats van de Allerhoogste verkeert, mag zingen: Gij zijt mij, Heer’ een Schuilplaats in gevaren.”

„Wij hebben geen Urim en Thummim meer, maar wel het profetisch Woord dat zeer vast is” - Ds. B.J. van Boven, gereformeerde gemeente De Valk-Wekerom

Verwarring

Ds. B.J. van Boven, predikant van de gereformeerde gemeente in De Valk-Wekerom, sluit de dag af met een meditatie over Exodus 28:30. Voor hem blijft er „te midden van alle verwarring” één zaak staan: „Het Woord van de levende God. Dat houdt eeuwig stand.”

De hogepriester kreeg met het gebruik van de Urim en Thummim een „bijzondere bevoegdheid”: profetisch licht en koninklijk recht. „De Heere wilde door middel van deze zaken tot het volk spreken. Wij hebben geen Urim en Thummim meer, maar wel het profetisch Woord dat zeer vast is.”

Hoe kijken verschillende sprekers naar het doel van de GBS-toogdag? Voor ds. A. Verschuure staan „de onderlinge verbondenheid en het luisteren naar Gods woord centraal op deze dag”. De predikant van de gereformeerde gemeente in Genemuiden sprak dit jaar voor de derde keer op de toogdag. Wat voor hem belangrijk is? „Dat we over de kerkmuren heen in verbondenheid aan Gods Woord en de bevinding van Gods kinderen samen zijn en dat ervaren mag worden dat er uiteindelijk maar één Kerk is, waar Christus het Hoofd van is. Maar ook dat het gesprokene door Gods Geest kracht mag doen tot zegen, onderwijs, bestraffing en vertroosting.” De voorganger hoopt dat het Woord „met dagelijks gebed om zegen” gelezen en onderzocht wordt.

Ds. A. van Voorden, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland in Leerdam, heeft als GBS-bestuurslid vele keren gesproken op een toogdag. „De stichting met haar verschillende comités, familieleden en andere belangstellenden kunnen elkaar op een toogdag ontmoeten. Zodoende krijg je dus een samenbindende dag die het werk van de GBS weer voor het voetlicht brengt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe uitgaven van Bijbels en andere boeken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer