MuziekFestival
Doek valt voor Scheveningse Festival Classique

Het is einde verhaal voor het Festival Classique. Gestegen kosten en teruglopende financiering nekken het klassieke muziekfestival op het Scheveningse strand.

Een concert tijdens het Festival Classique op het Scheveningse strand. beeld Festival Classique
Een concert tijdens het Festival Classique op het Scheveningse strand. beeld Festival Classique

Festival Classique vond vanaf 2007 plaats in het centrum van Den Haag, met als centrale plek de Hofvijver. Een jaar later was het eerste Open Nederlands Kampioenschap Luchtdirigeren onderdeel van de programmering. De winnaar mocht op het Hofvijverpodium het eerste deel van Beethovens Vijfde symfonie dirigeren. In 2016 verhuisde het festival naar Scheveningen. Daar vonden optredens op het strand en onder andere in de Kurzaal van het Kurhaus plaats. Volgens de organisatie kwamen in de afgelopen 18 jaar dik 600.000 bezoekers op de concerten af. Dit jaar maakte onder andere de strijkers van het Matangi Quartet, harpist Remy van Kesteren en pianist Jeroen van Veen hun opwachting in Scheveningen.

Het omvangrijke festival bracht klassieke muziek op een laagdrempelige manier. Jarenlang waren er tien dagen lang optredens. Onder andere een grootschalige strandvoorstelling waaraan honderden amateurzangers deelnamen en een jeugdorkestencarrousel. Na de coronajaren 2020 en 2021 keerde het festival in 2022 terug op het strand, maar dan op kleinere schaal met één locatie en vier dagen. Ondanks de steun van sponsoren en Scheveningse partners bleven de financiële uitdagingen groot. De edities 2023 en 2024 lieten teruglopende bezoekersaantallen zien en werden met verlies afgesloten.

Recente positieve beoordelingen van de gemeente Den Haag en het Fonds Podiumkunsten voor de periode 2025-2028 mochten niet baten. Ondanks een hogere bijdrage van de gemeente Den Haag ontbreekt volgens de organisatie door gestegen kosten en andere teruglopende bijdragen de structurele basis en het benodigde budget voor het festival. En daarmee is een bijzonder klassiek festival verleden tijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer