BuitenlandGraanproductie Rusland 
Russische landbouwminister: Bid tot Elia om regen

De Russische minister van Landbouw Oksana Lut heeft boeren in Rusland gevraagd te bidden om regen. Sommige gebieden kampen al maanden met aanhoudende droogte. Daardoor komt het zaaien en oogsten van wintertarwe in gevaar.

Een maaidorser verzamelt tarwe in een veld bij Kharkiv, Oekraïne. beeld EPA, Sergey Kozlov 
Een maaidorser verzamelt tarwe in een veld bij Kharkiv, Oekraïne. beeld EPA, Sergey Kozlov 

„Zaaien is dit jaar erg moeilijk. We zijn van plan om 20 miljoen hectare in te zaaien, net als vorig jaar, maar we zaaien praktisch in het zand”, zei Lut maandag tegen het Rusissche persbureau Interfax. „Het is daarom noodzakelijk de voorspellingen voor de opbrengst van de oogst te herzien.”

Volgens de landbouwminister is er sinds april geen regen meer gevallen in een aantal regio’s waar wintergewassen worden geplant. De minister benadrukt dat desondanks alles gezaaid zal worden. „De vraag is wat er daarna met de gewassen zal gebeuren. De groei van de planten hangt af van de neerslag.”

Het is daarom noodzakelijk dat landbouwers naar de kerk gaan en een kaars aansteken voor Elia om om regen te vragen, aldus Lut. De profeet geldt in Rusland als patroonheilige van de donder en is bovendien de beschermheer van de oogst en de vruchtbaarheid. „Ik doe daarom een beroep op iedereen.”

Sprinkhanenplaag

De minister stelde verder dat Rusland dit jaar alle mogelijke natuurverschijnselen heeft doorgemaakt. „Eerst hadden we terugkerende vorst, daarna begon er in april droogte en die blijft tot op de dag van vandaag voortduren.” In Siberië was er daarentegen juist sprake van enorme regenval.

„De autoriteiten van Krasnojarsk –een stad gelegen in het Oost-Siberische deel van Rusland– hebben daarom besloten de noodtoestand uit te roepen in de hele regio vanwege wateroverlast en de dreiging van oogstverlies”, zei de eerste vicegouverneur van de regio vorige maand op Telegram.

Daarnaast kampte Rusland volgens Lut met een sprinkhanenplaag en vonden in het zuiden van het land zandstormen plaats. „Het stof bedekte alle gewassen die nog niet waren geoogst.”

In augustus werd bovendien bekend dat landbouwbedrijven in de regio Belgorod behoorlijk zwaar lijden onder de aanvallen van de Oekraïense strijdkrachten. De totale schade wordt volgens het hoofd van het gebied, Vyacheslav Gladkov, in de regio geschat op ongeveer 3 miljard roebel. Dat is omgerekend zo’n 30 miljoen euro.

Zwarte Zeevloot

Hoewel de schade van de totale graanopbrengst mee lijkt te vallen –zo verdiende Rusland vorig jaar alleen al met de export van graan naar de Europese Unie zo’n 1,3 miljard euro– is het toch een domper voor president Vladimir Poetin.

Juist vorig jaar maakte Rusland nog bekend zijn havens aan de Oostzee uit te breiden om de export van landbouwproducten tegen 2030 met 50 procent te kunnen verhogen. In de afgelopen 18 maanden heeft Rusland daarom al twee grote havens –Vysotsky en Lugaport– in de Finse Golf in gebruik genomen.

Traditioneel lag het zwaartepunt van de Russische export op de Zwarte Zeehavens. Zo exporteerde Rusland in het seizoen 2023-2024 zo’n 62 miljoen ton graan over water, waarvan 90 procent via de Zwarte Zee. Volgens Rusland is er nu sprake van een gebrek aan capaciteit om de recordoogsten te verwerken en wordt daarom gebruik gemaakt van de Oostzee.

De enige reden zal dat echter niet zijn. Sinds de oorlog in Oekraïne geldt de Zwarte Zee als risicogebied voor de scheepvaart. De afgelopen maanden is meermaals gebleken dat met name de Zwarte Zeevloot kwetsbaar is voor Oekraïense aanvallen. Rusland zoekt daarom graag een alternatief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer