MuziekOrkest
Weldoener redt kamerorkest Sinfonia Rotterdam van de ondergang

De musici van Sinfonia Rotterdam kunnen opgelucht ademhalen. Een anonieme weldoener gaat het orkest vier jaar lang financieel steunen. Daarmee is het gezelschap voorlopig gered van de ondergang.

Kamerorkest Sinfonia Rotterdam. beeld Jan Hordijk
Kamerorkest Sinfonia Rotterdam. beeld Jan Hordijk

Dat meldde het AD.

Donkere wolken pakten zich in juni boven het kamerorkest samen. Perplex stonden de musici toen ze hoorden dat de adviescommissie Cultuurplan 2025-2028 de gemeente Rotterdam adviseerde geen subsidie meer toe te kennen aan Sinfonia Rotterdam. De commissie oordeelde dat de artistiek-inhoudelijke kwaliteit van Sinfonia Rotterdam, de waarde van het orkest voor de stad en de zakelijke kwaliteit zwak zijn. Het werd nog erger toen in september bleek dat de wethouder Cultuur van de gemeente Rotterdam het subsidie-advies van de commissie wilde volgen. Daarmee zou de jaarlijkse subsidie van 570.000 euro verleden tijd zijn. Het voortbestaan van het in 2000 opgericht gezelschap hing daardoor aan een zijden draad.

„Nóg een klap voor de Rotterdamse culturele en muzikale infrastructuur”, liet Sinfonia Rotterdam in september weten. „Onze goede hoop is gevestigd op de gemeenteraad, het laatste orgaan dat ons orkest kan redden.” Om te redden wat er te redden viel, demonstreerde het voltallig orkest op 1 oktober op de trappen van het Rotterdamse stadhuis. En het gezelschap dreigde naar de rechter te stappen om de gemeente aansprakelijk te stellen voor alle geleden schade. Zover hoeft het niet te komen, want woensdag liet cultuurwethouder Said Kasmi tijdens een debat over de verdeling van de cultuursubsidies weten dat Sinfonia Rotterdam opgelucht kan ademhalen. Een anonieme weldoener trekt zijn portemonnee en zal het orkest vier jaar lang steunen.

Sinfonia Rotterdam staat onder leiding van Conrad van Alphen. „Met als basis de klassiekers van de 18e eeuw programmeert het orkest in samenhang composities uit alle latere perioden”, staat te lezen op de site van het orkest. „Door de oude meesters zelfs te koppelen met wereldpremières weet Sinfonia Rotterdam steeds te boeien met nieuwe kleuren en contrasten.”

Het kamerorkest maakt jaarlijks een tournee door Nederland en is te horen in concertzalen en tijdens openluchtconcerten. Sinfonia Rotterdam ging de afgelopen jaren ook de grens over en trad onder andere op in Rusland, Chili, Duitsland en Groot-Brittannië.

Zie ook sinfoniarotterdam.nl .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer