Buitenland
Uitstel in rechtszaak Vlaamse leider extreemrechtse jongerenclub

De zaak in hoger beroep tegen de eerder voor racisme veroordeelde leider Dries Van Langenhove van de extreemrechtse Vlaamse jongerenbeweging Schild en Vrienden wordt voorlopig weer doorgeschoven. De advocaat van Van Langenhove stelt dat de drie rechters van het Gents hof van beroep onwettig zijn aangesteld.

ANP

Eerder kon Van Langenhove (31) zijn rechtszaak bij een lagere rechtbank al over een lange tijd uitsmeren, omdat zijn advocaat op procedurefouten wees of de partijdigheid van rechters in twijfel trok. Maar uiteindelijk werd Van Langenhove in maart toch veroordeeld tot één jaar celstraf wegens racisme en nog eens tien maanden voorwaardelijke celstraf voor inbreuken op de wapenwet. Hij kreeg ook een boete van 24.000 euro opgelegd. Van Langenhove ging daarop in beroep.

Van Langenhove is een voormalige Belgische parlementariër voor Vlaams Belang en de oprichter en leider van Schild en Vrienden. In 2018 ontdekten documentairemakers van de Vlaamse omroep VRT dat de leden van Schild en Vrienden in geheime chatgroepen racistische, antisemitische, seksistische en gewelddadige afbeeldingen en commentaren deelden. De rechter was toen hard in zijn oordeel omdat Van Langenhove in deze chatgroepen niet alleen hartstochtelijk meedeed, maar hierin ook andere jongeren meetrok en zo „tweespalt en conflicten” in de samenleving hielp veroorzaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer