Kerk & religieMeditatie
Meditatie: Open monden en oren

Wat is het rijk als we vanuit een levend geloof de lof zingen op God. Ook in moeilijke omstandigheden.

Ds.W.A. Capellenen Urk
beeld RD 
beeld RD 

Weet je wat je doet als je de lof op God bezingt? Dan zeg je: God is groot én God is goed. Dat doen Paulus en Silas. Dat ze dát doen, is een wonder.

Het is een wonder als een mens, die uit zichzelf niet gericht is op God, goed spreekt van God. Ik hoor in de gevangenis in Filippi twee Adamskinderen God grootmaken. Dat is niet vanzelfsprekend, maar een wonder. En dat op dít moment! Ze hebben alle reden om een klaagzang te zingen. Hun missie lijkt mislukt, hun lichamen zijn mishandeld. Maar Paulus en Silas zingen, terwijl ze in de boeien zijn geslagen, Gods lof. En daar wordt geboeid naar geluisterd.

„Wie geboeid luistert, is een en al oor”

Wie geboeid luistert, is een en al oor, die mist niets van wat er gezegd wordt. Je wilt álles horen. Wie luisteren geboeid naar de lofzang van Paulus en Silas? Hun medegevangenen. Ze zijn geboeid en luisteren geboeid. Wat horen ze? Iets anders dan anders. In de gevangenis kun je van alles horen: een sleutel die in het slot knarst, voetstappen die dichterbij komen, vloeken die tegen de muur weerkaatsen, een kuch die klinkt, een vogel die buiten het hoogste lied zingt.

Handboeien. Ze zijn te zien in Rijksmuseum de Gevangenpoort in Den Haag. beeld ANP, Bart Maat

Maar wat de gevangenen nú horen, is anders. Er wordt gezongen tot Gods eer. En wat ze horen, boeit hen. Ze luisteren ernaar.  Misschien heeft dat iets goeds uitgewerkt. Want het is opvallend dat de gevangenen er straks niet vandoor gaan, als de gevangenisdeuren openvliegen en de boeien losvallen.  Komt dat omdat het zingen iets bij hen heeft losgemaakt?

Ieder mens is van nature geboeid. Niet letterlijk, maar figuurlijk. De Bijbel laat ons zien dat we een gevangene van de duivel zijn geworden. Wat is het heerlijk als de Heilige Geest ons van deze band aan de boze bevrijdde en in de liefde verbond aan de Heere Jezus.

Wat mogen we dán doen? Wat is dán passend, ja onze roeping? Goed en groot spreken van de Heere. Dat wil de Heilige Geest gebruiken om hun die nog geboeid zijn door heel andere dingen, de échte vrijheid te geven.

Velen in onze tijd worden gevangengehouden door verkeerde verlangens. Ze zijn gevangen in ongeloof, bijgeloof, in twijfel en onzekerheid. Wat horen zulke ‘gevangenen’ van óns?

Er gaat wat goeds vanuit als je God looft. Juist ook in moeilijke tijden voor jezelf, als het donker is. Wat rijk als je dan tóch, misschien met een gebroken stem, mag getuigen: God is groot en goed. GOED. G-O-E-D: God Ondersteunt Elke Dag.

De Heere kan het zomaar gebruiken om een gevangene échte vrijheid te geven. En daarom: spreek groot en goed van de Heere. Zo mag je vrucht dragen voor God en tot zegen zijn voor anderen. Zo kun je een Paulus en een Silas zijn voor anderen die de Heere (nog) niet liefhebben. Nee, niet in eigen kracht. Het kan alleen door Hem, Jezus Christus, Die in de donkerste nacht van Zijn leven de lof zong op God. Hij legt, door Zijn Geest, je een loflied in de mond. Voor hen die het horen, is het een uitnodiging om óók hun vertrouwen op God te stellen.

God wil anderen door uw woorden heen naar Zich toetrekken, houvast geven, stilzetten en bemoedigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer