Kerk & religieVerklaring over Bonhoeffer
Familie en theologen: Span Bonhoeffer niet voor rechts-extremistisch karretje

Een groep Duitse en Amerikaanse theologen heeft vorige week fel geprotesteerd tegen de toe-eigening van de Duitse theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer door extreemrechtse groeperingen in de Verenigde Staten. Ook Bonhoeffers familieleden uitten bezorgdheid.

Redactie kerk
Dietrich Bonhoeffer met studenten in 1932. beeld RD
Dietrich Bonhoeffer met studenten in 1932. beeld RD

Het leven en werk van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) wordt door Amerikaanse nationalisten steeds vaker gebruikt om politiek geweld te legitimeren, aldus de theologen in een open brief die donderdag in het Duitse krant Die Zeit werd gepubliceerd . Onder meer twee voormalige raadsvoorzitters van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), Wolfgang Huber en Heinrich Bedford-Strohm, ondertekenden de brief.

Vergelijkingen tussen het toenmalige Duitse naziregime en de huidige Amerikaanse overheid zijn onterecht, stellen de theologen. Gezien het gepolariseerde klimaat in de VS zou de uitkomst van de presidentsverkiezingen op 5 november tot een golf van geweld kunnen leiden. „Elke poging om Dietrich Bonhoeffer en zijn verzet tegen Hitler te gebruiken als legitimatie voor het huidige politieke geweld moet resoluut worden afgewezen.”

Ook familieleden van Bonhoeffer zeggen „geschokt” te zijn door de manier waarop de erfenis van de theoloog wordt „misbruikt door rechts-extremisten, xenofoben en religieuze oproerkraaiers”. Hun brief, die vrijdag verscheen, werd door 86 nakomelingen van Bonhoeffers broers en zussen ondertekend.

De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) stierf als verzetsstrijder tegen het nazisme. beeld Wikimedia

De familie richt zijn pijlen vooral op Eric Metexas, die in 2010 een veelverkochte biografie van de verzetsheld publiceerde en zich nu presenteert als Trump-aanhanger. De familie neemt fel afstand van vergelijkingen tussen Adolf Hitler en de Amerikaanse president Joe Biden, die Metexas maakte. Bonhoeffer zou juist een liefhebber van vrede en vrijheid zijn geweest, aldus de familie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer