Kerk & religieBrandschade Bijlmer
Twee keer brandstichting in kerk in Bijlmermeer: „We hebben geen idee wie dit gedaan heeft”

Het Maranatha Community Transformation Center (MCTC) in Amsterdam-Bijlmer was de afgelopen weken in acht dagen tijd twee keer doelwit van brandstichters. Alleen de eerste keer was succesvol. De schade is aanzienlijk voor de migrantengemeente, die niet verzekerd is.

Bijlmermeerdominee Moses Alagbe bij zijn kerk. beeld Eran Oppenheimer
Bijlmermeerdominee Moses Alagbe bij zijn kerk. beeld Eran Oppenheimer

De politie is momenteel aan het onderzoeken wie de daders zijn, meldt voorganger ds. Moses Alagbe (66). „We hebben werkelijk geen idee. Met niemand hebben we een conflict. We onderhouden goede relaties met alle buren. Per week komen hier meer dan 400 mensen uit de buurt ons kerkgebouw binnen voor een kopje koffie, een maaltijd of een van de andere activiteiten.”

De eerste aanslag op het kerkgebouw vond plaats op zaterdag 12 oktober, tussen 2 en 3 uur in de ochtend. „Er was toen niemand in de kerk. Buurtbewoners zagen de rook en belden de politie en de brandweer. Die heeft het vuur snel geblust.”

„We hebben werkelijk geen idee wie dit gedaan heeft; met niemand hebben we een conflict” - Ds. Moses Alagbe, voorganger Maranatha Community Transformation Center

De schade was aanzienlijk, zowel door het vuur als door waterschade als gevolg van het blussen, vertelt ds. Alagbe. Verschillende computers en zo’n zeven iPads zijn vernield, evenals een kast met trainingsmateriaal en andere documenten van de gemeente. Ook een deel van de persoonlijke bibliotheek van de voorganger is verbrand. De kerkzaal was zwartgeblakerd van de rook.

Kortsluiting kan de oorzaak niet geweest zijn, stelt ds. Alagbe. „De brandweer zag dat er een raam gebroken was. Vermoedelijk heeft iemand iets brandbaars naar binnen gegooid.”

Een week lang werkten ds. Alagbe en anderen „heel hard” om de schade te herstellen. De kerk was zondag 20 oktober klaar om weer gebruikt te worden. Toen de predikant die ochtend binnenkwam, zag hij dat er weer een raam gebroken was. Een fles benzine lag binnen op de grond, maar er was niet weer brand uitgebroken. De politie heeft de fles en ander bewijsmateriaal meegenomen voor het onderzoek naar de daders.

Ds. Alagbe: „Je kunt je voorstellen hoe we ons voelden: moe en uitgeput van het harde werken, en dan dit. We waren geschokt. Hoe kan iemand dit doen?”

Geen verzekering

Momenteel is het kerkgebouw in een zodanige staat gebracht dat alle activiteiten weer kunnen plaatsvinden. Daarnaast is de predikant nog in overleg met de gemeente Amsterdam over beveiliging van het kerkgebouw tegen nieuwe brandstichting. „Ik vertrouw erop dat die beveiliging er komt.”

Ds. Alagbe is blij dat verschillende mensen al te hulp zijn geschoten met een gift. „We hebben geen verzekering, die is te duur voor ons. We betalen al 4500 euro per maand aan de huur van ons kerkgebouw.”

Onlangs zei de voorganger tegenover het Reformatorisch Dagblad dat hij een probleem heeft met de gemeente Amsterdam wat betreft huisvesting. De gemeente wil de buurt opknappen en daarvoor moet het gebouw van MCTC wijken. „Onrechtvaardig”, vindt ds. Alagbe. Gesprekken met de gemeente over een alternatieve locatie hebben nog niets opgeleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer