Buitenland
Fikse straffen Britse klimaatactivisten om plannen wegblokkades

Vijf Just Stop Oil-activisten, onder wie de oprichter van de klimaatgroep, hebben donderdag in het Verenigd Koninkrijk vier tot vijf jaar gevangenisstraf gekregen. De activisten werden vorige week schuldig geacht aan het plannen van protesten die een snelweg blokkeerden.

ANP

Roger Hallam, medeoprichter van JSO en Extinction Rebellion, kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar, een lange straf voor een geweldloos protest. Vier andere activisten kregen elk vier jaar cel. De activisten zouden met opzet openbare overlast hebben veroorzaakt, nadat ze in een Zoom-overleg ermee hadden ingestemd het verkeer te verstoren door de snelweg M25 te blokkeren.

De protesten vonden plaats gedurende vier dagen in november 2022. De bewuste snelweg loopt rond Londen en is een van de drukste van het land. De activisten hadden via de tientallen voetgangersbruggen over de weg het wegdek bereikt.

De klimaatgroep, die de geleidelijke afschaffing van al het olie- en gasgebruik wil, zei in een reactie dat de vonnissen „een obscene perversie van gerechtigheid” zijn, uitgesproken voor „niets meer dan het bijwonen van een Zoom-overleg”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer