Buitenland
Premier Georgië beweert bedreigd te zijn door Brussel om wet

De premier van Georgië heeft een Eurocommissaris uit Brussel beschuldigd van „chantage” en van een „vreselijk dreigement” rond een omstreden wet in het land. Volgens regeringsleider Irakli Kobakhidze somde de Eurocommissaris, die hij niet bij naam noemde, in een telefoongesprek de maatregelen op die het Westen zou kunnen nemen als de zogenoemde buitenlandse-agentenwet definitief wordt aangenomen.

ANP

De commissaris in kwestie zag zich later genoodzaakt te reageren. De Hongaar Oliver Varhelyi, die uitbreiding van de Europese Unie in zijn pakket heeft, zei het „oprecht” te betreuren dat „een bepaald deel van mijn telefoongesprek uit zijn verband is gerukt”.

Volgens de Georgische premier zou de commissaris hebben gewezen op het lot van de Slowaakse premier Robert Fico, die onlangs bij een moordaanslag zwaargewond raakte. „Je zag wat er is gebeurd met Fico, wees heel voorzichtig”, citeerde Kobakhidze de Eurocommissaris. De melding over het dreigtelefoontje kwam in aanloop naar een nieuwe stemming in het Georgische parlement over de door de Europese Unie en de Verenigde Staten afgekeurde wet.

De wet bepaalt dat organisaties zich moeten registreren als ze meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen. De regering zegt meer transparantie te willen. Volgens critici gebruikt buurland Rusland vergelijkbare wetgeving om kritische organisaties aan te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer