Buitenland
Zeker tien doden door orkaan Milton in VS

Orkaan Milton heeft aan zeker tien mensen het leven gekost, zegt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas. De slachtoffers kwamen volgens hem om het leven door tornado’s rond de orkaan. De orkaan is dwars over Florida getrokken en heeft schade veroorzaakt, maar de gevreesde grootschalige stormvloed bleef uit.

ANP

Vijf van de doden vielen in St. Lucie County aan de oostkust van de staat. Reddingswerkers zijn nog altijd op zoek naar mensen die hulp nodig hebben. Er zijn 38 tornado’s over het gebied getrokken, meldde de Amerikaanse president Joe Biden in een persverklaring. In het gebied dat door de storm werd getroffen, had twee weken geleden de orkaan Helene ook al schade berokkend.

Op ruim drie miljoen adressen viel door de storm de stroom uit, gebouwen raakten beschadigd en straten liepen onder. In de stad St. Petersburg viel een grote bouwkraan om. Volgens gouverneur Ron DeSantis van de staat is desondanks een „worstcasescenario” uitgebleven.

De Amerikaanse president Joe Biden had om de naderende orkaan een staatsbezoek aan Duitsland en een topoverleg over Oekraïne afgezegd. Hij heeft met vicepresident Kamala Harris en andere hoge regeringsfunctionarissen overlegd. „De nasleep is verwoestend”, schrijft de president op X bij een foto uit de Situation Room, het crisisoverlegcentrum van het Witte Huis. „Maar mijn regering was in het gebied aanwezig om voorbereidingen te treffen voor deze storm en zal aanwezig blijven zo lang als nodig om te helpen, herstellen en herbouwen.” Dat gaat miljarden dollars kosten, zei Biden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer