Buitenland
Zelensky zegt met Europese leiders niet te praten over bestand

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat zijn ronde langs Europese leiders niets te maken heeft met een mogelijk bestand met Rusland. „Daar gaan onze gesprekken niet over”, zei de president na een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Hij vraagt de Europese leiders met wie hij praat wel om steun voor de koude maanden.

ANP

Oekraïne kampt met een „moeilijke situatie in het oosten” van zijn land, zei Zelensky in Parijs. Bovendien heeft het land een „groot tekort” aan materieel. „Voor de winter hebben we uw steun nodig”, aldus de president.

Zelensky was eerder donderdag in Londen, waar hij sprak met de Britse premier Keir Starmer en NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte. Daar heeft hij naar eigen zeggen verteld hoe hij de Russen denkt te verslaan op eigen bodem.

De Oekraïense president doet in twee dagen tijd Londen, Parijs, Rome en Berlijn aan. In Rome heeft hij afspraken met premier Giorgia Meloni en ook met de paus. Hij praat in Duitsland met bondskanselier Olaf Scholz. Het zogenoemde Ramsteinoverleg dat dit weekend zou plaatsvinden in Duitsland is uitgesteld, omdat de Amerikaanse president Joe Biden in eigen land wilde blijven voor de zware orkaan Milton.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer