Buitenland
EU stelt biometrisch controlesysteem uit, Nederland niet klaar

De Europese Unie heeft de invoering van een nieuw biometrisch controlesysteem uitgesteld. Dat systeem zou op 10 november worden ingevoerd, maar Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn er nog niet klaar voor, zei EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) donderdag na afloop van een bijeenkomst met EU-ministers. Een nieuwe invoeringsdatum is er nog niet.

ANP

„Ik hoop dat we zo snel mogelijk kunnen starten”, zei Johansson op een persconferentie in Luxemburg. Er wordt nu gekeken of het systeem geleidelijk kan worden ingevoerd.

Het zogeheten Entry/Exit System (EES) registreert geautomatiseerd reizigers uit niet EU-landen. Het gaat zowel om reizigers met een visum als mensen die visumvrij naar een van de EU-lidstaten kunnen reizen. Elke keer als ze een EU-buitengrens oversteken, worden onder meer naam, biometrische gegevens en type reisdocument geregistreerd. Als de toegang wordt geweigerd, wordt dat ook opgeslagen.

Het nieuwe geautomatiseerde systeem vervangt de handmatige stempeling van paspoorten. EES moet „illegale migratie voorkomen, evenals terroristische aanslagen en criminele handelingen op EU-grondgebied”, zei de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sándor Pintér tegen de pers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer