Kerk & religieChristenvervolging
Rechten van christenen ook in Westen geschonden

Tussen januari 2020 en december 2023 vonden er in westerse landen minstens 168 incidenten plaats waarbij de godsdienstvrijheid van christenen werd geschonden.

Redactie kerk
Franse agenten bij een kerk in het Franse Nice, waar in 2020 iemand drie mensen doodstak. beeld AFP, Valery Hache
Franse agenten bij een kerk in het Franse Nice, waar in 2020 iemand drie mensen doodstak. beeld AFP, Valery Hache

Dat staat in een nieuw rapport van Family Research Council, gevestigd in Washington, dat incidenten in zestien landen documenteerde. De overtredingen betreffen arrestaties en boetes voor openbare prediking en gebed, straffen voor het uiten van Bijbels gefundeerde overtuigingen en strafmaatregelen tegen voorgangers die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Volgens het instituut waren die maatregelen voor religieuze instellingen soms strenger dan voor seculiere.

Het rapport getiteld ”Vrij om te geloven? De toenemende intolerantie tegenover christenen in het Westen” maakt aan de hand van open bronnen, rapporten en mediaberichten de balans op.

20086681.JPG
Pastor Derek Reimer protesteerde vorig jaar in Canada tegen het optreden van dragqueens in openbare bibliotheken en werd gearresteerd. beeld Facebook

Het rapport signaleert een „toenemende trend van door de overheid gesanctioneerde acties tegen christelijke praktijken en uitingen”. In de Verenigde Staten ging het om 58 incidenten, in Canada om 36, in het Verenigd Koninkrijk om 43, in Griekenland om 6. Andere landen met soortgelijke incidenten waren Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, Finland, Letland, Duitsland, Malta, Australië en Nieuw-Zeeland.

Ontslagen

In Californië werd lerares Jessica Tapia in februari 2023 ontslagen nadat ze vraagtekens had gezet bij het beleid van het districtsbestuur dat leraren dwingt tegen ouders te liegen over leerlingen die zich op school identificeren als van het andere geslacht.

In Canada werd pastor Derek Reimer in maart 2023 gearresteerd omdat hij orders had overtreden na zijn vorige arrestatie. Hij mocht zich niet meer begeven binnen 200 meter van een lhbti-evenement. Ten tijde van beide arrestaties protesteerde Reimer tegen het optreden van dragqueens in openbare bibliotheken. Hij werd beschuldigd van verstoring van de openbare orde, baldadigheid en intimidatie. Dat kan leiden tot een boete of tot zes maanden gevangenisstraf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer