Kerk & religie
Amerikaanse voorganger Begg onder vuur na uitlating over bijwonen huwelijk transgender

Mag je als oma naar de bruiloft van een kleinzoon die trouwt met een transgender? „Ja, vanwege de relatie”, zegt de Amerikaanse voorganger Alistair Begg uit Cleveland die bekend is in conservatief evangelicale kringen.

beeld EPA, Erik S. Lesser
beeld EPA, Erik S. Lesser

Het standpunt van Begg heeft inmiddels geleid tot veel discussie en onderlinge verwijdering binnen de orthodoxe flank van de Amerikaanse evangelicals. Zo haalde de bekende prediker John MacArthur Begg van de sprekerslijst van Shepherd’s Conference. Deze jaarlijkse predikantenconferentie wordt in maart gehouden in Sun Valley bij Los Angeles.

Ook de conservatieve organisatie American Family Association verbrak de samenwerking met Begg. De predikant verzorgde voor die organisatie al meer dan tien jaar het radioprogramma ”Truth for Life”, dat via 1800 zenders in de VS is te beluisteren.

20083463_b917fa7746.jpg
Alistair Begg. beeld myfaithradio

Begg, die ook bestuurslid is van en veel gevraagd spreker bij het orthodoxe platform The Gospel Coalition, maakte zijn opmerkingen in een podcast voor Truth for Life in september. Daarin ging hij in op de vraag van een grootmoeder of ze de bruiloft van haar zoon met een transgender mag bijwonen. Begg vindt dat zij dit kan doen, om de relatie met haar kleinkind in stand te houden. Daarmee is volgens hem niet gezegd dat ze die relatie goedkeurt.

Conservatieve evangelicals in de VS betwisten juist dat laatste. Zij zeggen: „Aanwezig zijn is instemmen met een door God verboden relatie. Je moet juist ver weg blijven van zo’n zondig evenement.”

Nadat hij aanvankelijk weigerde commentaar te geven, besprak Begg vorige week de kwestie in een preek voor zijn thuisgemeente, de Parkside Church in Cleveland (Ohio). Naar aanleiding van Lukas 15 behandelde hij het thema ”Mededogen of veroordeling?”. Hij waarschuwde voor onze „neiging tot het farizeïsme die in ons aller hart leeft”. Hij zei overigens niet in alle gevallen te adviseren om naar zo’n bruiloft te gaan. „In dit geval stond de relatie tussen oma en kleinzoon voor mij voorop en bedenk daarbij: Ook Jezus’ liefde is onbegrensd.”

In zijn preek erkende Begg dat de controverse het aanzien van zijn bediening schaadt. „Maar ik kies de kant van mededogen in plaats van veroordeling. Ook al sluit dat de deuren voor contacten met mensen die precies weten wat we over de Bijbel en over Jezus moeten geloven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verenigde Staten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer