Opiniecommentaar
Wereld moet stoppen Israël en Hamas met dubbele maat te meten

De bewijzen dat Hamas ziekenhuizen en andere civiele complexen in de Gazastrook voor terroristische doeleinden gebruikt, stapelen zich op. Het laat eens te meer zien dat de Palestijnse beweging de oorlog tegen Israël over de ruggen van de eigen bevolking voert. Maar tot veel internationale verontwaardiging –laat staan veroordeling– leidt het nog altijd niet.

Beelden van een bewakingscamera in het al-Shifaziekenhuis laten zien hoe Hamas Israëlische gijzelaars in het hospitaal binnenbrengt. beeld AFP
Beelden van een bewakingscamera in het al-Shifaziekenhuis laten zien hoe Hamas Israëlische gijzelaars in het hospitaal binnenbrengt. beeld AFP

Groot was de wereldwijde woede toen op 17 oktober het al-Ahliziekenhuis in Gaza-Stad door een explosie werd getroffen. Hamas wees direct met de beschuldigende vinger naar Israël. Veel media namen die aantijging klakkeloos over. De Israëlische strijdkrachten schonden met een brute aanval op burgerdoelen humanitaire conventies en het oorlogsrecht, luidde het commentaar.

Niets bleek minder waar. Want niet een Israëlische luchtaanval, maar een afgezwaaide Palestijnse raket had de ontploffing bij het ziekenhuis veroorzaakt. Bovendien bleek Hamas het dodental schromelijk te hebben overdreven.

Dezer dagen valt er echter nauwelijks verontwaardiging te beluisteren over het feit dat het Israëlische leger wapens, explosieven en ondergrondse gangenstelsels aantreft op plaatsen die bij uitstek een publieke functie vervullen, zoals moskeeën, scholen en ziekenhuizen.

Veel afschuw klinkt er evenmin over de videobeelden van bewakingscamera’s in het al-Shifaziekenhuis, die het Israëlische leger begin deze week verspreidde. Daarop is te zien dat Hamasterroristen twee gijzelaars het complex binnenvoeren. De opnames ontkrachten de beweringen van zowel de Palestijnse terreurbeweging als de medische staf dat het hospitaal niet door Hamas werd gebruikt. Een Britse arts die in al-Shifa werkte, getuigde dat er delen van het gebouw waren waar hij absoluut niet mocht komen, op straffe van te worden doodgeschoten.

Ondertussen buitelen de verwijten aan het adres van Israël over elkaar heen. Tot en met de aantijging dat het optreden van de Joodse staat in de Gazastrook inmiddels aan genocide grenst.

Maar waar blijft de woede over Hamas, die Palestijnse burgers als menselijk schild gebruikt? Waar klinkt de verontwaardiging over het feit dat ziekenhuizen dienen als dekmantel voor terroristische activiteiten, dat moskeeën en scholen worden misbruikt als wapendepots? Waar is de afschuw over het elke dag opzettelijk onder vuur nemen van Israëlische steden en dorpen, met als doel zoveel mogelijk burgers te vermoorden?

Is het omdat de wereld nu eenmaal niets anders van Hamas verwacht? Omdat we door de jaren heen gewend zijn geraakt aan de gewetenloze praktijken waarvan de Palestijnse terreurbeweging zich bedient. Of omdat Hamas zogenaamd een gerechtvaardigde bevrijdingsoorlog voert en helemaal geen terreurbeweging is?

Het is hoog tijd dat de internationale gemeenschap stopt met een dubbele maat te meten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer