OpinieCommentaar

Verbod op vuurwerk is moedige en historische stap

Aan het massale geknal en de vuurwerkoverlast rond oud en nieuw komt een eind, als het aan de Tweede Kamer ligt. Die stemde dinsdag in met een initiatiefwet tot een algeheel vuurwerkverbod. Dat is een moedige en historische stap – en ook de enige juiste.

10 April 2025 22:07Leestijd 3 minuten
Vuurwerk ligt opgeslagen in een bunker bij een handelaar. beeld ANP, Robin Utrecht
Vuurwerk ligt opgeslagen in een bunker bij een handelaar. beeld ANP, Robin Utrecht

Een aantal partijen in de Kamer verdienen daarom een compliment. In de eerste plaats de christelijke partijen omdat ze met een amendement de initiatiefwet van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren dragelijk maakten voor een Kamermeerderheid. Het amendement geeft „georganiseerde groepen burgers” –bijvoorbeeld dorps- of buurtverenigingen– de mogelijkheid om siervuurwerk af te steken, mits zij daarvoor een vergunning van de gemeente hebben.

Daarnaast verdienen ook de VVD en NSC een pluim. Beide partijen zijn de afgelopen weken van standpunt veranderd en stemden dinsdag voor een vuurwerkverbod. De veiligheid van politie en hulpverleners woog voor hen uiteindelijk zwaarder dan het overeind houden van een traditie.

Het is een moedige –en de enige juiste– stap die de Tweede Kamer maakte door in te stemmen met een verbod. Breedgedragen volkstradities zijn immers niet boven de moraal verheven.

Al langer gold dat het afsteken van vuurwerk slecht is voor de natuur en voor de gezondheid van mens en dier. Al langer gold dat het een geldverslindende hobby is – de afgelopen jaarwisseling gaven Nederlanders zelfs een recordbedrag van 118 miljoen euro uit aan vuurwerk. Al langer gold dat een jaarwisseling meer gebaat is bij stilte, bezinning en reflectie dan bij herrie, overlast en schade.

De laatste jaren kwam de moraal echter steeds meer in het geding. Wie de cijfers van afgelopen oud en nieuw op zich laat inwerken, kan dat slechts beamen: er waren 2 doden, 1100 gewonden, 245 aanhoudingen, 344 hulpverleners die slachtoffer werden van geweld en 1744 branden of ontploffingen. De afgelopen twintig jaarwisselingen kwamen in totaal 21 personen om als gevolg van vuurwerk. Het geweld tegen de hulpdiensten nam de afgelopen jaren flink toe. Niet verwonderlijk dus dat de politieleiding stevig aan de bel trok en opnieuw pleitte voor een algeheel vuurwerkverbod.

Breedgedragen volkstradities zijn niet boven de moraal verheven

Dat een meerderheid in de Kamer dinsdag besloot dat het landelijk vuurwerkverbod pas bij de jaarwisseling van 2026-2027 ingaat, is dan ook meer dan jammer. Een motie van JA21 en BBB, die vinden dat de vuurwerkbranche te veel schade oploopt als het verbod bij de komende jaarwisseling ingaat, kreeg een meerderheid. Daarbij stelde PVV-staatssecretaris Chris Jansen van Milieu, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de initiatiefwet, dat het tijd kost om het wetsvoorstel uit te werken. Ook ziet hij allerlei haken en ogen op praktisch en financieel gebied, waaronder de compensatie van vuurwerkhandelaren.

Cynisch is dit uitstel van een jaar intussen wel. Sommigen vrezen komende jaarwisseling een catastrofe, omdat het de laatste keer is dat er vuurwerk kan worden afgestoken. Consumenten zouden dan extra vuurwerk aanschaffen en voor extra overlast zorgen, met alle gevolgen van dien.

Dat uitstel van een jaar mag de pret niet te zeer drukken. „Een historische stap vooruit”, noemde Het Oogziekenhuis Rotterdam woensdag het besluit van de Kamer terecht. „Elk oog telt”, voegde Mireille Wolleswinkel, voorzitster van de raad van bestuur van dat ziekenhuis daaraan toe. En niet alleen elk oog of elke vinger, maar ook elk leven.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer