Muziek
Cor Ardesch 25 jaar organist van de Grote Kerk in Dordrecht

Cor Ardesch is 25 jaar organist van de Grote Kerk in Dordrecht. Hij viert dit met een concert op 10 november.

Cor Ardesch in 2010 achter de klavieren van het Kamorgel. beeld RD, Anton Dommerholt
Cor Ardesch in 2010 achter de klavieren van het Kamorgel. beeld RD, Anton Dommerholt

Tijdens het jubileumconcert bespeelt Ardesch (1959) het Bachorgel en het Kamorgel in werk van Bruhns, Bach, Liszt en Welmers. Ook zal hij improviseren.

Een monumentale ruimte, een fenomenale akoestiek en een prachtig begeleidingsinstrument: Ardesch was gelukkig met zijn benoeming tot organist van de Grote Kerk in Dordrecht. Dat zei hij in 1998 tijdens een interview met het Reformatorisch Dagblad.

Over de gemeentezang: „Ik probeer met mijn spel in de eredienst gevoelens los te maken die tot bezinning en verdieping leiden.” En: „Gemeentezang is bijzonder. Waar zingen mensen tegenwoordig nog met elkaar? Als ik me voorstel hoe dat in Dordrecht zal klinken, lopen de rillingen al over m’n rug.”

Er dongen destijds ruim dertig organisten naar de post die vrijkwam vanwege het vertrek van de onlangs overleden Arie J. Keijzer. Voor zijn komst naar Dordrecht was Ardesch organist van de Grote Kerk in Winterswijk.

Piet Kee was Ardesch’ leermeester aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. Kerkelijk orgelspel studeerde Ardesch bij Klaas Bolt; Bert Matter bracht hem de kunst van het improviseren bij.

Sinds de aanstelling van Ardesch is er het nodige veranderd in de Grote Kerk. Orgelmakerij Reil rondde in 2010 de restauratie van het Kamorgel af. Daarmee was de tijd van luchtgebrek en getob met plakband en elastiekjes voorbij. Drie jaar eerder realiseerde Verschueren een zogeheten Bachorgel, dat gebaseerd is op de principes van de Elzasser bouwer Gottfried Silbermann.

Ardesch maakte de afgelopen jaren dankbaar gebruik van beide instrumenten en nam de nodige cd’s op. Met de orgelwerken van Brahms bijvoorbeeld. Het meest in het oog springend is de opname van alle orgelwerken van Bach op het Bachorgel. Dat was geen straf voor de musicus. „Ik speel graag en veel Bach”, zei hij in 2008 in het Reformatorisch Dagblad na de realisatie van de eerste Bach-cd. „Het is een verrijking om met deze muziek bezig te zijn. Bach geeft rust en zekerheid.”

Het gratis toegankelijke jubileumconcert begint om 20.00 uur.

Meer informatie: www.corardesch.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer